Mit akar a kitakar (jelenteni)?

2018. április 13. 10:05

Mai kérdésünk így szól: „micsoda dolog, hogy a tévések azt mondják: kitakartuk az arcát – miközben, ha kitakarják, akkor látszik (s megfázik), ők legfennebb eltakarják.”

Magyari Sára nyelvész magyarázata.


Csíkszereda: Közgyűlés a Megyeházán

2018. március 26. 09:18

A tavalyi tevékenység értékelése mellett az idei tervek szerepeltek a MÚRE idei Közgyűlésének napirendjén Csíkszeredában.


Hazatért új riportkönyvünk

2018. március 17. 10:24

A Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában mutattuk be március 17-én, szombaton délben a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete legújabb, ezúttal Hunyad megyébe kalauzoló riportkötetét, mely tizenöt kollégánk írásait tartalmazza Kövek, sorsok, bányák, emberek címmel.


Sajtónapra: függetlenség

2018. március 14. 12:28

Március 15. a magyar sajtó napja. Nem a független magyar sajtóé, nem a behódolt magyar sajtóé. Nem a jobb- vagy baloldali magyar sajtóé. Nem a máshonnan forrás nélkül összemásolt, sem a csak eredeti, ellenőrzött információt közvetítő magyar sajtóé. Rácz Éva írása az ünnepről, ami elválaszt és összeköt.


Szólj! s ki vagy, elmondom...

2018. március 13. 10:35

Nagy port kavart fel a temesvári polgármester és az újságírók vitája. Politikai hercehurca is lett belőle, olyan igazi. Pedig egy nyelvészszakértői vélemény is elég lett volna ahhoz, hogy helyére kerüljenek a dolgok a nyelvhasználat, a nyelvi illem, a nyilvános kommunikáció szempontjából - véli Magyari Sára nyelvész.