Február 24-én zárult a csíkszeredai Megyeháza Galériában a tavalyi Brassaï sajtófotó-pályázatra küldött munkákból készült kiállítás. Ez alkalomból a szervező Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) közzétette a díjazottak névsorát.

 

Sajtófotó-pályázatunk legutóbbi tárlatanyagát elsőként a csíkszeredai közönség láthatta a Megyeháza Galériában. A kiállítás partnerei a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Népe napilap, valamint a Prisma Fotóklub volt.

A tárlat zárása alkalmával, a MÚRE közzétette a Brassaï sajtófotó-pályázat, valamint a MÚRE 2020. évi Egy járvány (h)arcképei pályázat nyerteseinek névsorát.

 

A 2020. Brassaï Sajtófotópályázat

BRASSAÏ-FŐDÍJÁT Kerekes István (Marosvásárhely/ Mosonmagyaróvár) nyerte;

 

A HÍR-, ESEMÉNYFOTÓ kategória díjazottja Ótos András (Újvidék);

A PORTRÉFOTÓ-díjat Kerekes István (Marosvásárhely/Mosonmagyaróvár) kapta;

A SZOCIOFOTÓ, dokumentarista fotó díjat Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy) kapta;

A FOTÓRIPORT-díj ugyancsak Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy) munkáját illeti;

A SPORTFOTÓ-díjas Ótos András (Újvidék).

 

A Holnap Kulturális Egyesület különdíjában részesül Albert Levente (Sepsiszentgyörgy), Martinek Imre (Torontálvásárhely/Vajdaság) és Szekeres Attila (Sepsiszentgyörgy).

Dicséretek: Nagy Csaba (Marosvásárhely), Molnár Edvárd (Szabadka), Urbán Tibor (Budapest).

 

Az EGY JÁRVÁNY (H) ARCKÉPEI pályázatának díjazott alkotói: I. díj: Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy); II. díj: Huszár Szilamér (Sepsiszentgyörgy); III. díj: Nițescu Alexandru (Nagyvárad); dicséret: Albert Levente (Sepsiszentgyörgy) és Csibi László (Kolozsvár).

 

Az ünnepélyes díjátadás helyszíne a MÚRE tavaszi, 30+1 jubileumi rendezvénye lesz, melyet az egyesület alapításának 30. évfordulójára szervezünk, a koronavírus járvány miatt egy év késéssel. Ennek pontos időpontját a járványhelyzet alakulásának függvényében jelöljük ki, előreláthatólag májusban.

 

A Brassai sajtófotó-pályázat idei vándorkiállítása Marosvásárhelyen és Bukarestben folytatódik a következő hetekben.

 

Címlapképen: Kerekes István felvétele