Nagybányán rendezte június első hetében idei riporttáborát a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. Ugyan némi kockázatot jelentett még a harmadik járványhullám teljében nekilátni a tábor előkészítéséhez, ám a sors és a sikeres oltási kampány kegyéből az elmúlt héten zökkenőmentesen meg tudtuk szervezni a találkozót, szinte minden az eredeti elképzelések szerint alakult.

 

A helyi kollégákkal együtt közel húsz résztvevője volt a bányai tábornak, köztük újságírás szakos egyetemi hallgatók. Az első este – június 3-án, csütörtökön – a tábori hagyományok szerint a kölcsönös ismerkedés, tájékozódás céljából gyűltünk össze a Scheffler-ház teraszán, Szmutku Róbert római katolikus esperes vendégeiként. Házigazdáink részéről többek közt Pap Zsolt alpolgármester, Vida Noémi városmenedzser, Pintér Zsolt, a nagybányai RMDSZ elnöke, Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház vezetője, Véső Ágoston festőművész, továbbá kollégáink a Bányavidéki Új Szó hetilap szerkesztőségéből – Deák László, Tamási Attila, Simori Sándor – segített megismerni a város és a magye múltját és jelenét, eligazodni a helyi viszonyok között. Jelen volt a riporttábor egyik kezdeményezője, Demeter Katalin Stefánia kolozsvári magyar konzul, továbbá Walter Übelhart, a Shakespeare árnyékában című regény szerzője, mely alapján készült a számos díjban részesült The Silversmith (Az ezüstműves) című, Tárkányi János rendezte film, amit másnap a riporttábor résztvevőinek levetítettek.

Közben a táborozó újságíró kollégák részéről is megtörtént a bemutatkozás, illetve a választott téma ismertetése Bajna György (Gyergyószentmiklós), Bögözi Attila (Marosvásárhely), Bedő Zoltán (Sepsiszentgyörgy), Forró László (Bukarest), Rácz Éva (Szatmárnémeti), Sarány István (Csíkszereda), Simonffy Katalin (Marosvásárhely), Szekeres Attila (Sepsiszentgyörgy), Szűcs László (Nagyvárad), Tárkányi János (Kolozsvár), Újvári Ildikó (Kolozsvár), továbbá a BBTE hallgatói: Megyesi Helga (Szilágy megye), Mihály Kriszta (Nagybánya), Urbán Fanni (Szatmárnémeti) részéről. Később csatlakozott a csapathoz Ambrus Attila (Brassó) és D. Mészáros Elek (Kiskereki, Bihar megye).

Pénteken és szombaton mindenki útrakelt, egyesek már kora reggel, hogy az előzőleg választott témát elkezdjék feldolgozni, interjúzzanak, anyagot gyűjtsenek, szemlélődjenek. Volt, aki az előző esti beszélgetések hatására választott, illetve váltott témát. A csapat egy része vidéki helyszíneket keresett fel Misztótfaluban, Szinérváralján, Koltón stb. Terveink és határidőink szerint az anyag szeptember közepéig áll össze, ebben az esetben reális a cél, hogy még az idén visszatérünk Máramarosba, a festők városába a riportkötet bemutatójára.

Közben már előre tekintünk, a szombati záróesten némi ötletbörzét tartottunk arról, hogy a következő, 2022. évi riporttáborunkat hol szervezzük. Erdélyben és a Partiumban bőséggel adódnak még érdekes témák, érdekes embereket kínáló városok, falvak, vidékek. Döntés még nem született, várjuk a kollégák javaslatait is, úgyhogy maradunk abban: jövőre, veletek, valahol!