A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete meghirdeti a VI. Brassaï Sajtófotó pályázatot. Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várjuk 2020. január 1. – 2021 május 31. között készült alkotásaikkal, továbbá magyarországi vagy a világban másutt élő magyar fotósok Romániában készült, vagy a külhoni magyarok életével foglalkozó képeit.

Pályázatunk névadója, Brassaï, eredeti nevén Halász Gyula, (Brassó, 1899. szeptember 9. – Èze, Alpes-Maritimes, Franciaország, 1984. július 8.) fotó- és filmművész, festő, író. 1919-ben Párizsban André Kertész vezette be a művészkörökbe. Későbbi fotóalbumaiban már a lényegét tudta megragadni Párizsnak, úgy, ahogy erre korábban csak Toulouse-Lautrec volt képes. A fotóművészet mellett képzőművészként és íróként is sikeres volt. Írásait a Brassói Lapok, a Napkelet, a Keleti Újság és a Periszkóp közölte. Regényt írt, Prévert verseit illusztrálta, grafikát, Picassóval együtt szobrokat állított ki, filmje (Ameddig állatok lesznek) díjat nyert a Cannes-i fesztiválon.

Kategóriánként legtöbb 5-5 egyedi képpel és 3-3 sorozattal vagy képriporttal (utóbbiak esetében maximum 10 felvétel) lehet jelentkezni. A zsűri a sorozatokat megbonthatja, és egyedi fotóként díjazhatja a kiemelt képet.

A pályaműveket az alábbi kategóriában várjuk:

  1. Hír-, eseményfotó, dokumentarista fotó
  2. Fotóriport
  3. Portréfotó
  4. Szociofotó
  5. Sportfotó

A jelentkezési lapot, az önéletrajzot és a pályaműveket a murefoto@gmail.com címre várjuk. Beküldési határidő: 2021. augusztus 15.

A pályamű a kép címével, készítésének idejével és helyével együtt válik teljessé, sorozat esetében rövid leírás mellékelhető. A pályázattal kapcsolatos további tájékoztatás, valamint visszajelzés a MÚRE Fotópályázat Facebook-csoporton keresztül is igényelhető. Egy pályázó – függetlenül attól, hány kategóriában pályázik – csak egy nevezési lapot kell kitöltsön. Kérjük, az adatlaphoz mellékelje önéletrajzát! A nevezés ingyenes. A nevezéssel a pályázó kijelenti, hogy a kép(ek)et ő készítette 2020. január 1. – 2021. május 31. között és rendelkezik a beadott képek eredeti változatával. A kiíró fenntartja a jogot, hogy a pályázati anyagból válogatott kiállítást szervezzen, albumot jelentessen meg. Jelentkezésével a pályázó ehhez beleegyezését adja.

A pályázaton manipulált képek nem vehetnek részt. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít a képek tartalmának megváltoztatása, képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása egy képhez.

Legalább 2 megapixel felbontású, JPG formátumú képpel lehet pályázni. A maximális fájlméret 10 Mbyte. A képaláírás egyenként maximum 200 leütés lehet szóközökkel együtt, a fotóriportok, képsorozatok bevezető szövege maximum 1200 jel. A zsűri a pályázati feltételektől eltérő pályaműveket kizárhatja.

DÍJAZÁS: Brassaï-díjban részesül a pályázat legjobb egyedi képe vagy sorozata. A pályázat összdíjazása 2000 lej. A pályázat kiírója partnerek bevonásával különdíjakat adhat ki.

Eredményhirdetés 2021. szeptember 18-án, a MÚRE szakmai tanácskozásán kerül sor Gyergyószárhegyen.

Marosvásárhely, 2021. május. 31.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Igazgatótanácsa

 

JELENTKEZÉSI LAP