Harmadik alkalommal tartottak az idén online megbeszélést a külhoni magyar újságíró szervezetek (MÚRE, VMÚE, MÚKSZ) képviselői március 13-án, szombaton. A korábbi – januári és februári – egyeztetések alkalmával felvetődött a járványkezelés helyzete az egyes országokban a Kárpát-medencében, a sajtó szerepe, felelőssége e rendkívüli helyzetben, az újságírók védelme stb. E témakör kapcsán fogalmazódott meg az igény, hogy történjenek egyeztetések a sajtó működésével kapcsolatos jogszabályi környezet kölcsönös megismerésére, egy, a MÚRE által korábban kiadott Médiajogi kalauz elkészítésére, mely tartalmazza, bemutatja az érintett országok ilyen tárgyú jogszabályait.

A beszélgetések során elhangzott, hogy lehetőség van az online romániai magyar sajtólexikon bővítésére más külhoni régiókban élő és dolgozó kollégák szócikkeivel, továbbá egy új, külhoni sajtószemle portál létrehozásának az ötlete.

A MÚRE képviselői meghívták a vajdasági és a kárpátaljai kollégákat soron következő riporttáborukba, melyet a járványhelyzet alakulásának a függvényében május második felében rendeznek meg Máramaros megyében. 

A médiaetikai ügyek közös kezelése kapcsán kérdések vetődtek fel a Média Önszabályzó Testület működésével kapcsolatban, ezzel összefüggésben a MÚRE felajánlotta, hogy az egyesület szeptemberre tervezett jubileumi találkozója alkalmával megszervezi a MÖT ülését is, egyúttal támogatja, hogy a testület soros elnökségét a vajdasági kollégák vegyék át

Az egyesületek a szakoktatás területén is tervezik az együttműködést, e tekintetben igény fogalmazódott meg egy videóújságírói és egy egészségügyi szakújságírói tanfolyam megszervezésére az év második felében.

 

A március 13-i megbeszélésen jelen volt: Szabó Sándor (MÚKSZ), Máriás Endre (VMÚE), Bögözi Attila, Rácz Éva, Simonffy Katalin, Szűcs László (MÚRE)