Kollégák egymás között: a Kolozsvári Rádió reggeli műsorában, a Hangolóban mesélt a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) idei riporttáboráról Rácz Éva, az egyesület elnöke és Maksay Magdolna, a MÚRE Kolozs megyei területi megbízottja.

Szó esett a nyelvvesztésről és a magyar identitás megtartásáról, bányászatról és e biztos megélhetési forrás megszűntetéséről, arról, hogy a hetvenes években volt, s vajon van-e (még) vendéglátás Radnaborbereken, s arról is, hogy a riportokból kötet készül a X. Óradnai Magyar Napokra.

 

"Az erdélyi magyarok, akik nem beszélnek magyarul. Van ilyen. Miközben az fel sem tűnik, hogy például a mellettünk élő svábok németnek vallják magukat, van nemzeti identitásunk, de sokuk nem beszéli anyanyelvét, csak magyarul tud,  megdöbbenünk ha olyan magyarokról hallunk, főleg ha erdélyiekről van szó, akik magyarnak tartják magukat, magyar nevük van, de nem beszélik a nyelvet."

21 újságíró (és két lelkes pártoló) érkezett a táborba Kovászna, Hargita, Kolozs, Maros, Temes megyéből és Bukarestből. A tábor szervezésében segítségünkre volt Strimbuné Osztrovszki Erzsébet és Szőke Kálmán – ők remélik, hogy a tábor és az annak nyomán készülő kötet hoz majd egy magyar tanítót Óradnára.

A beszélgetés házigazdája: Szilágyi Szabolcs. A folytatás itt:

http://kolozsvariradio.ro/2015/07/14/az-erdelyi-magyarok-akik-nem-beszelnek-magyarul/