A szerkesztőségek elfogynak, az újságíróknak egyre több a munkája, egyre kevésbé figyelnek a felkészítésükre – bár őket érdekli a munkájukat szabályozó törvénykezés. Nekik is segíthet a Bukarestben bemutatott, interaktív felületen elérhető kötet.

A szólásszabadság a román törvénykezésben – ezzel a címmel tette közzé jogszabály-gyűjteményét Bukarestben a Médiaszervezetek Konvencióját (COM – Conventia Organizatiilor Media) létrehozó és működtető Független Újságírásért Központ (CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent). A kötet szerzője: Diana Olivia Hatneanu, ügyvéd.

A dokumentum (legfrissebb változata itt elérhető) romániai hatályos törvényszövegeket és esettanulmányokat tartalmaz. Az alkotmányos előírásokból kiindulva, a kiadványban lajstromba veszik a szólásszabadságra vonatkozó előírásokat a Polgári és a Büntetőtörvénykönyvben, illetve több töryént is felsorolnak, amelyek az idegengyűlölet vagy a diszkrimináció bármely formájának megelőzésére és büntetésére vonatkoznak, amelyek a közérdekű információkhoz való hozzáférést, valamint a személyi adatok védelmét szabályozzák. Bekerültek a gyűjteménybe az Audiovizuális Törvény és a Kódex mellett a hazai újságírószervezetek jelentősebb etikai kódexei is.

A kötet a 2013-ban készült gyűjtemény felújított változata. Összeállításához 2014 októbere és 2015 októbere között a CJI csapata több mint 100 beszélgetést készített el a központi és a regionális sajtóban dolgozó újságírókkal, szerkesztőkkel és médiavállalkozókkal, hogy feltérképezze, szerintük melyek lennének a médiarendszer legnagyobb gondjai. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hangsúlyosabb lett a politikai ellenőrzés, a szerkesztőségek elnéptelenedtek és aprofesszionalizálódtak, miközben megsokasodtak  az újságírók feladatai: egyszemélyben az online változatnak is dolgoznak, fotóznak, filmeznek, szerkesztenek, publikálnak és promoválnak. Emellett, senkit nem érdekel az újságírók szakmai felkészültsége, bár ők maguk érdeklődnek legalább a munkájukat szabályozó törvényes keret iránt – hangzott el a Bukarestben tartott bemutatón.