Előreláthatóan még hosszú heteken át meghatározza mindennapjaink közbeszédét a világjárvány. E súlyos helyzetben, amikor kiemelten fontos a sajtó szerepe, a pontos és hiteles tájékoztatás, az újságírók védelme, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete tagjai, a szakmában dolgozók, továbbá az újságírókkal, szerkesztőségekkel, kiadókkal intézményes kapcsolatban lévők – és nem utolsó sorban a médiafogyasztók – felé fogalmazzuk meg ajánlásainkat.

 

  1. Az újságírók, elsősorban a terepen dolgozók, továbbá a más, külső személyekkel napi kapcsolatban lévők kiemelten veszélyeztetettek, elsősorban őket kérjük ezért, hogy fokozottan ügyeljenek az egészségügyi ajánlások betartására. A kiadóvállalatok, rádió- és televíziótársaságok, beleértve a közmédia magyar szerkesztőségeinek vezetőit arra kérjük, biztosítsanak a munkahelyeken megfelelő tisztító- és fertőtlenítő szereket, szükség esetén védőfelszerelést (gumikesztyűk, maszkok). Vigyázzanak a munkába járó kollégákra!
  2. Üdvözöljük a gyakorlatot, amely szerint számos szerkesztőség, médiaműhely már a járványhelyzet első napjaitól lehetővé tette az otthonról végzett munkát. Kérjük kollégáinkat, jelezzék, amennyiben az ő munkahelyükön ez nem valósult meg, annak ellenére, hogy követhető gyakorlat lenne a home office. Csökkentsük minimálisra a személyes kontaktusokat ezen a téren is.
  3. Ezekben a napokban rendkívül fontos az információk idejében való eljutása a fogyasztóhoz. Nem beteges hírversenyre biztatunk, hanem arra, hogy tájékoztató anyagaink aktualitását kezeljük kiemelt szempontként.
  4. Minden eddiginél fontosabb most az első kézből, megerősített forrásból származó tájékoztatás! Tudatosítsuk a médiafogyasztókban, hogy a közösségi oldalakon terjedő információk (a Facebook-posztok) nem azonos értékűek az újságokban, megbízható hírportálokon közzétett, ellenőrzött hírekkel. Kérjük, kezeljék kiemelt figyelemmel a megalapozatlan információkat, az álhíreket és főleg a rémhíreket. Fogjunk össze ezek terjedése ellen, idejében és határozottan cáfoljuk ezeket!
  5. Más hazai szakmai szervezetekkel együtt, szorgalmazzuk, hogy a politikai döntéshozók kezeljék kiemelten a kiadóvállalatok helyzetét, a minden korábbinál kedvezőtlenebbé vált lapterjesztési feltételeket. A vállalkozások támogatása terjedjen ki a médiavállalkozásokra is, különös tekintettel a kisebbségi sajtóra!
  6. Tisztában vagyunk vele, hogy ezekben a napokban-hetekben a közhivatalokban megfeszítetten dolgoznak annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak nem várt helyzetekre. Tőlük azt kérjük, értsék meg: az újságírók is ezt teszik, a munkájukat végzik. A járványhelyzet nem korlátozhatja a szabad tájékozódás és tájékoztatás jogát, továbbá a véleményszabadságot. A közintézményeket arra kérjük, a szükséghelyzet nyújtotta törvényes lehetőségeken túlmenően ne akadályozzák az újságírók munkáját.
  7. Figyeljünk oda a környezetünkben élő idős, nyugdíjas újságírókra, segítsük őket, hogy eleget tudjanak tenni az otthonmaradás elvárásának. Nyugdíjas kollégáinkat kérjük, jelezzék Egyesületünk elérhetőségein, amennyiben segítségre van szükségük.

 

Eredményes munkát, felelős tájékoztatást, egészséget mindenkinek!

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Igazgatótanácsa

Marosvásárhely, 2020. március 21.