Miután ismertté vált a 2023. január 1-től elbocsátott munkatársak száma, illetve aránya, már biztos, hogy az Erdélyi Médiatér Egyesület nyomtatott termékeinek megszűnése nem átmeneti lépés: nem a kiadások felfüggesztéséről van szó, hanem lapok tűnnek el az év végén a hazai sajtópiacról. Különösen fájdalmas, hogy az elbocsátások aránya az újságírók, szerkesztők esetében is kétharmados, és egyaránt vonatkozik napilapokra, más periodikákra, online szerkesztőségekre és kereskedelmi rádiókra. Megdöbbenten tapasztaljuk, hogy az intézkedés nem mutat semmiféle szakmai átgondoltságot, egyetlen célja a költségcsökkentés.

Aggodalommal követjük munka nélkül maradó kollégáink helyzetét. Szolidaritást vállalva velük, értetlenül állunk azelőtt, hogy a lapcsoport kiadásáért felelős menedzsment mennyire átgondolatlanul élt a rendelkezésükre bocsátott, a romániai magyar sajtóban példátlanul nagy összegű magyarországi támogatással. Érthetetlen, hogy még az utóbbi hetekben, hónapokban is a lapcsalád bővítése volt a céljuk, miközben nyilvánvaló volt a kiadók működésének a fenntarthatatlansága. A médiaholding helyzetéért, a lapok megszűnéséért, a munkatársak utcára kerüléséért azok a vezetők kellene felelősséget vállaljanak, akik ezekben a napokban épp az elbocsátásukról tájékoztatják a kollégákat.

Sajtószakmai szemszögből a legnagyobb veszteség a Krónika napilap megszűnése, mely alapítása óta az egyik legfontosabb médium Erdélyben. Az utóbbi hónapokban egyre világosabbá vált, hogy akár jelentős szerepet is vállalhatott volna olyan, magyar napilap nélküli vidékek anyanyelvű tájékoztatásában, mint amilyen Szatmár, Szilágy, illetve a szórvány megyéi.

Annak tudatában, hogy a romániai magyar sajtóban az elmúlt évtizedek legtöbb munkavállalót érintő, kollektív elbocsátásával szembesülünk, reméljük, a munka és biztos megélhetés nélkül maradó kollégáink – újságírók, szerkesztők, korrektorok, tördelők, lapterjesztési munkatársak – mielőbb álláshoz jutnak, s közülük többen a média területén találják meg boldogulásukat.

 

Marosvásárhely, 2022. november 9.

a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Igazgatótanácsa