A fotográfia romániai napjának jegyében nyitottuk meg 2019. január 12-én Nagyváradon a Brassaï–2017 pályázatra érkezett művekből készült fotótárlatot. Ez az újabb vándorkiállítás második állomása, amelyen többen átvették díjaikat.

A Váradon díjazott kollégák: Molnár Edvárd (Szabadka), Kerekes István (Mosonmagyaróvár), Halmágyi Zsolt (Csíkszereda), Ótos András (Újvidék), Fekete István (Budapest), Kocsis Csaba (Berettyóújfalu)   Fotó: Vicsi Judith

 

Tóth István, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke megemlékezett Szathmári Pap Károly haditudósító fényképészről, akinek születési évfordulója, január 11., Romániában a fotóművészet napja.

Ramona Novicov művészetkritikus egy másik világhírű magyar származású fotóst idézett: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – idézte Robert Capa (szül. Friedman Endre) szavait, hangsúlyozva, hogy a fotóriporterek sok esetben kockázatot is vállalnak azért, hogy elég közel kerüljenek a képek témáihoz. Így sikerül nekik megragadni a pillanat varázsát, azét a pillanatét, amely mellett mások elmennek – mondta.

Rácz Éva, a MÚRE elnöke elmondta: a Brassóban született Halász Gyula – Brassaï Párizsban vált világhírűvé, őt szerették volna „hazahozni” a pályázat létrehozásával. Mint mondta, ahogyan életünkben az érzések sokfélék, ugyanúgy, a látogató arr számíthat, hogy a kiállított képek a legkülönfélébb érzelmeket váltják ki belőlük, a mosolytól a megrázkódtatásig.

Szűcs László MÚRE-alelnök hozzátette: az embereket a sajtófotók esetében is leginkább a szenzáció érdekli, a pályázati anyagok értékelése pedig éppen azt bizonyítja, hogy némelykor éppen azok a kevésbé értékálló képek. Elmondta: a pályázat másik szerepe, hogy „belakja a vidéket”, ezért a képekből a korábbi évekhez hasonlóan vándorkiállítás készül, amely Kolozsvár és Nagyvárad után Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Bukarestben is látható lesz, és a tervek szerint Szerbiába, Zentára is elviszik az anyagot.

 

Díjátadások

Harmadik alkalommal hirdette meg 2018 tavaszán a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a Brassaï néven ismertté vált – polgári nevén Halász Gyula – fotográfusról elnevezett sajtófotó-pályázatát. Hazai, magyarországi, kárpátaljai és vajdasági fotósok egyaránt beneveztek ezúttal is.

Másodszor is elnyerte a Brassaï-díjat a marosvásárhelyi születésű Kerekes István, aki a Portré kategória és meglepetésre a Sportfotó kategória II. Díját is átvette. Ő egyébként civilben Mosonmagyaróváron tornatanár és – nem mellesleg – többszörösen díjazott művészfotós. Sok nemzetközi elismerése mellett, láthatóan örült az újabb sikernek, és elmondta: különösen büszke arra, hogy Nagyvárad volt az első „iskolája”, az Euro Foto Art klubban készítette első felvételeit.

Talán a legtöbbféle díjat vihette haza ebben a kiírásban a vajdasági Ótos András: övé lett a hír-eseményfotó, illetve a szocifotó-dokumentarista fotó kategória második díja, valamint a sportfotó kategória első díja (utóbbi megosztva). A fotós azt is bevallotta: egyetlen akadálya, hogy többször pályázzon, az, hogy csak a fényképezőgép mögött érzi otthon magát, és a pár soros leírások elkészítése is hatalmas erőfeszítést jelent számára.

A szintén vajdasági Molnár Edvárd héthónapos kisfia is végignézte, amint édesapja (pár pillanatig letéve a videokamerát) átveheti a Fotóriport kategória I. díját, valamint a Szathmári Pap Károly aranyérmet.

Harmadszor is kiérdemelte a Sportfotó kategória díját a csíkszeredai Halmágyi Zsolt (ezúttal megosztva). Bár korábban kifejezetten sportképekkel nevezett és tarolt, ebben a kiírásban a Portré kategória második díját is elnyerte (szintén megosztva).

Első ízben nevezett be a pályázatunkra a Budapesten élő Fekete István, aki átvehette Nagyváradon a Sportfotó kategória III. Díját, illetve a Berettyóújfaluban élő Kocsis Csaba, aki idén a Szociofotó, dokumentarista fotó kategória harmadik díjazottja. Az utóbbi érdeme egyébként a megnyitó zenei aláfestésének megteremtése is: főleg nagyváradi szerzők megzenésített verseit adta elő gitárkísérettel.

A Brassaï–2017 vándorkiállítás február 8-ig látogatható Nagyváradon, a December 1/ Nagyvásár téri Euro Foto Art Galériában. A kiállítás további, jelenleg már szervezés alatt álló helyszínei: Bukarest, Csíkszereda, Marosvásárhely és Nagykároly.

(A díjazottak teljes névsora itt olvasható.)