Nívódíjak átadásával telt idén is a szombat este a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) találkozóján, Gyergyószárhegyen. A díjakat ezúttal a községháza dísztermében adtuk át.

Rácz Éva, Sabin German, Márkus Etelka, Lehőcz László, Márk Boglárka és Kovács Hont Imre a díjátadás után   Fotó: Vicsi Judith

 

Márkus Etelka, a Román Televízió kolozsvári stúdiójának volt szerkesztője vehette át a televíziós nívódíjat. Laudációjában Szabó Csaba, a Corbii Albi (Fehér Holló) portál szerkesztője felidézte azokat a helyzeteket, amelyekben együtt dolgozott a díjazottal, akinek újságírói témaérzékenységét igazolja a sok-sok elesett ember, a szükséget szenvedők bemutatása.

Lehőcz László, a Temesvári Rádió magyar adásának szerkesztője kapta a rádiós nívódíjat. Kollégája, Bartha Csaba, a minőségi munka elismeréseként értékelte, hogy a díjazott a BBC magyar adásának is tudósítója volt.

Márk Boglárka, a Maszol.ro portál tudósítója és Kovács Hont Imre, a Hargita Népe főszerkesztő-helyettese megosztva kapta az írott sajtós nívódíjat. Méltatásában Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője arról beszélt, mennyire fontos, hogy az újságírók megértő társra találjanak – utalva arra, hogy a fiatal díjazottak egy családot alkotnak: tíznapos kislányuk a díjátadás idején is velük volt (nagymama gondjaira bízva) Gyergyószárhegyen.

A Pro Amicitia-díjat román nyelven közlő újságírónak vagy szerkesztőségnek adjuk át, a román-magyar megbékélést segítő munkásságért. Idén Sabin Gherman vehette át a díjat. Laudációját Szucher Ervin, a Krónika munkatársa olvasta fel idézve az „Elegem van Romániából, Erdélyemet akarom!” című, éppen 20 éve megjelent kiáltványából. A díjazott kifejtette: az erdélyi magyarok nincsenek kisebbségben, vagy ha igen, akkor a románok ugyancsak kisebbségben vannak.

Két életműdíjas méltatása is elhangzott, bár mindketten később veszik át a nekik szóló elismerést. Cseke Péter életútját, munkásságát Győrffy Gábor, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója ismertette, kitérve újságírói, oktatói és tudományos munkásságára egyaránt.

Szilágyi Aladár méltatásában Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője elmondta: a díjazott riporteri és publicisztikai munkásságával vált méltóvá a díjra, és azt is megtudtuk kollégánk üzenetéből, hogy jelenleg tizenhatodik könyvén dolgozik.