Várhatóan augusztus végéig elérhetővé válik a Romániai Magyar Online Sajtólexikon, készülnek a szócikkek, kérjük a kollégákat, az adatlapok kitöltésével segítsék adatgyűjtő munkánkat.

Múlt év őszén megfogalmazott terveink között szerepelt egy folyamatosan bővülő Romániai Magyar Online Sajtólexikon létrehozása. Az utóbbi hónapok ennek előkészítése jegyében zajlottak: szakemberek bevonásával elkészült egy kérdőív, továbbá a beérkező adatok feldolgozását segítő szócikk-minták. Megvásároltuk a sajtolexikon.ro domain nevet, ezekben a napokban kezdték el kollégink az oldal szerkezetének kialakítását, programozását. Az online forma előnye, hogy publikussá válása után a lexikon szócikkei folyamatosan bővíthetők, szerkeszthetők.

Célunk, hogy minél teljesebb képet kapjunk arról: kik alkotják, illetve a múltban kik alkották a romániai magyar sajtót, beleértve a nyomtatott, audiovizuális és online médt (riporterek, szerkesztők, publicisták, olvasó- és tördelőszerkesztők, rádiós és televíziós műszaki munkatársak stb.).

A beérkező adatlapok mellett, forrásként használjuk az elérhető nyomtatott és online adatbázisokat, lehetőség szerint frissítve az ezekben megjelenő információkat. Július elejéig mintegy 150 szócikk készült el, szeretnénk, ha az oldal nyilvánossá válásáig még legalább ennyi készen állna.

Kedves kollégák!

Kérjük, hogy mielőbb küldjétek el a mure@mure.ro címre a kitöltött adatlapot (az adatlap és a szócikk minta INNEN tölthető le), vagy akár a kész szócikketeket, azokkal az adatokkal, amelyeket fontosnak véltek megjeleníteni. A szakmában ma és a közelmúltban dolgozók megjelenítése egyúttal megmutatja, mennyire erős és sokszínű a sajtóban dolgozók közössége, ennek pedig szerepe lehet a társadalmi elismertség növelésében. Ugyanakkor, méltó emlékezés ez azokra, akik már nincsenek közöttünk. Mint az adatgyűjtés során megtapasztaltuk, vannak olyan egykori kollégák, akikkel két-három évtizede még együtt dolgoztunk akár Egyesületünkben is, viszont az online térben semmilyen információ nem lelhető fel róluk.

Fontosnak tartjuk, hogy az egyes szerkesztőségekből segítsétek azoknak a munkatársaknak a szócikkeit is elkészíteni, akik már nyugdíjba vonultak. Szeretnénk, ha mindenki benne lenne a gyűjteményben, aki a közelmúlt és a jelen romániai magyar sajtójának alkotó tagja, függetlenül attól, hogy tagja-e (vagy valaha tagja volt-e) Egyesületünknek.