Ugyan a Pluralizmus Erdélyben csoport részéről nem érkezett megkeresés sokféle elérhetőségem egyikére sem, az alábbiakban nem feltétlenül válaszként, de tájékoztatásként elmondanám véleményemet, illetve a MÚRE szándékait egy múlt heti esettel összefüggésben. (Frissítés: a Csoport az egyik címemre bizonyíthatóan elküldte a nyílt levelet, amit a rendszer nem irányított át a mindennap használt címemre. Elnézést a félreértésért. Sz.L.)

 

Rövid időn belül másodízben fordul elő, hogy politikai szereplő testi agresszióval fenyeget romániai magyar újságírót. Ami újdonság, hogy ezúttal a fenyegető is erdélyi magyar: az Erdélyi Vitézi Rend tagja, az RMDSZ lemhényi helyi tanácsosa Facebook-hozzászólásban írt arról, hogy szíjat hasítana Kulcsár Árpád újságíró hátából a Mérce.hu oldalon megjelent írása miatt, melyben egy kézdivásárhelyi Horthy-megemlékezésről fogalmazta meg véleményét.

Egyesületünk múlt év novemberében egy hasonló fenyegetést követően, amikor az egyik magyarországi politikai párt, a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetője egy ismert erdélyi magyar újságíró felakasztásának a lehetőségéről beszélt nyilvános rendezvényen, a gyűlöletbeszéd minden formáját elítélve elhatárolódott az elhangzottaktól. Elutasítva a fizikai erőszak minden formájával együtt a szóbeli megfélemlítést is, felhívtuk a figyelmet arra, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világszerte felszólította a hatóságokat az újságírók elleni bűncselekmények kivizsgálására és elítélésére. Akkori állásfoglalásunkban megfogalmazott óhajunk e mostani esetre is érvényes: „Erőszakmentes közbeszédet Erdélyben, a politikában és a médiában egyaránt!”

Meggyőződésem szerint a vélemények különbözősége semmilyen körülmények között nem teszi megengedhetővé másik fél fenyegetését, sértegetését, még kevésbé a testi épségének vagy életének veszélyeztetésére történő utalásokat. Különösen egy választott tisztségviselő részéről – legyen az akár községi tanácsos – elfogadhatatlan ez a magatartás. A közélet és a média minden szereplőjének kötelessége lenne fellépni a kulturált közbeszéd visszaállításáért.

A legutóbbi ügynek az újságíró fenyegetésén túlmutató, politikai vonatkozását sem kerülhetjük meg. Horthy Miklósról és a nevével fémjelzett korszakról lehet és érdemes szakmai vitákat folytatni, ám ez nem jelenti azt, hogy a korszak és névadója kultusza, ünneplése, az ehhez kapcsolódó emlékjel-hagyások is ebbe a körbe tartoznának. Különösen nem a legnagyobb romániai magyar politikai és érdekvédelmi szervezet érintettsége mellett.

Ami az utóbbi napok dilemmáját jelentette számunkra: nem biztos, hogy kellő figyelmet kap minden esetben egy szervezeti állásfoglalás. Talán hatásosabb lenne párbeszéd kezdeményezése a politika, a közélet és a média szereplői között, hogy legalább itt, az erdélyi médiatérben képesek legyünk meghonosítani kulturáltabb hangnemet. Ennek érdekében kezdeményezzük az év folyamán egy szakmai találkozó szervezését, hogy értékelve a helyzetet, módot keressünk a közbeszéd általános romlásának megállítására, a gyűlöletbeszéd visszaszorítására.

 

Szűcs László