Megalakult Kolozsváron a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete ifjúsági szakosztálya.

 

A Spectator sajtóházban február elsején szervezett találkozón egyesületünk legfiatalabb tagjai részéről Batrin Krisztián, Farkas Kriszta, Gondos Borbála, Lukács Orsolya-Izabella és Szabó Kádár Henrietta volt jelen, valamennyien a BBTE újságírás szakos hallgatói, míg a többi nemzedéket, régebbi tagjainkat Győrffy Gábor, H. Szabó Gyula, Szabó Zsolt, Ujvári Ildikó és Szűcs László képviselte.

Utóbbi két kérdéskörre igyekezett válaszokat találni: egyfelől mit nyújthat fiatal tagjainak a MÚRE, továbbá mit hozhatnak be az egyesületbe a szakosztály ifjú tagjai. Ami az első felvetést illeti, elsősorban adott a lehetőség a részvételre a döntéshozatalban, hiszen a MÚRE Alapszabályzata helyet ad a szakosztályok képviselőinek az Igazgatótanács munkájában. A sajátosan nemzedéki megközelítésű programok szervezésére is nyitott a MÚRE, valamint az ehhez szükséges finanszírozást is igyekszik előteremteni. Teret kínál a szakosztálynak saját felületein, a Romániai Magyar Sajtó szaklapban, ahogy itt, a Mure.ro oldalon is.

Mit hozhatnak jelenlétükkel az egyesületbe a fiatalok? Elsősorban új látásmódot, friss szervezőerőt, továbbá reményeink szerint az új médiumok használatának a természetességét. Az is elhangzott, hogy fiatalnak lenni ugyan nem kizárólag életkori sajátosság, a szakosztály a MÚRE hagyományainak megfelelően a 35 év alatti tagokat tömörítené. (Korábban az Alapszabályzat egy 35 év alatti kolléga jelenlétét írta elő az IT-ben.)

Néhány konkrét tennivaló is felvetődött a kolozsvári beszélgetésen. A kezdeményező fiatalok szeretnének egy felmérést készíteni korosztályuk médiafogyasztási szokásairól. Tervezik továbbá a kapcsolatfelvételt az erdélyi, partiumi iskolalapok szerkesztőivel, ezzel kapcsolatban a tavasz folyamán egy kétnapos szakmai találkozót gondolata is megfogalmazódott. Ehhez kapcsolódó másik elképzelésük, hogy a magyar tannyelvű középiskolákban osztályfőnöki órákon beszélgessenek a diákokkal a médiatudatosságról.

Természetesen az új szakosztályba további tagjaink csatlakozására is számítunk, ötleteikre, javaslataikra, aktív részvételükre.

 

Képünkön előtérben kolozsvári újságírás szakos hallgatók a Planetárium Caféban, ahol a fotóikból nyílt kiállítás február elsején. A háttérben Győrffy Gábor, az újságírás szak tanára, illetve Tompa Réka fotós, a kiállítás méltatója (Forrás: BBTE Újságírás Facebook oldala, Deák Anita felvétele)

 

A kiállításról a Szabadság napilap tudósítását itt olvashatják.