Frissítés: a pályaművek módosított beküldési határideje: 2023. december 15. A díjkiosztó időpontja nem változik.

 

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ 2019-ben alapította a Pro Cultura et Arte díjat, azzal a szándékkal, hogy elismerje azoknak az újságíróknak a munkáját, akik az írott sajtóban megjelent cikkeikben kiemelten foglalkoznak az erdélyi magyar kultúra és művészet tényszerű bemutatásával, népszerűsítésével, és ezt anyanyelvünk legkifinomultabb formájában fejezik ki.

A Központ az idén is meghirdeti a díjat, lehetőséget teremtve a pályázaton való részvételre a rádiós és televíziós kollégáknak, így két kategóriában lehet nevezni: írott sajtós és audiovizuális munkákkal. A pályázat szakmai partnere a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, mely 2023 őszén döntött a kulturális újságírás szakosztály létrehozásáról. Az ünnepi díjátadót 2024 januárjában tartjuk, Marosvásárhelyen, a Bernády-házban a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ 2024. évi kiállításának megnyitóján.

A pályázatra bármely romániai magyar újságíró benevezhet az általa beküldött anyaggal, amely 2023-ban jelent meg, ugyanakkor bármely romániai magyar újságíró vagy lapszerkesztő is javasolhatja munkatársának anyagát hasonló módon. Meghosszabbított nevezési határidő: 2023. december 15. éjfél. A zsűrit három személy alkotja, egyet-egyet jelöl ki a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, továbbá Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. A benevezett írásokat, valamint az audiovizuális művek elérhetőségeit a  cultural.artcenter.lazarea@gmail.com email címre kérjük eljuttatni a fenti határidőig.

 

Kolcsár Béla igazgató, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ