Nyilatkozat 

 

A romániai magyar írott sajtó legfontosabb és legstabilabb médiumai a megyei napilapok, amelyek jelentős értéket képviselnek, felhalmozott szakmai tapasztalatot, földrajzi és társadalmi értelemben is a legszélesebb nyilvánosságot jelentve. Ezek a lapok, illetve munkatársaik alkotják a hazai magyar újságíró társadalom gerincét.

Az utóbbi napokban két megyei napilapunk, a Hargita Népe, valamint a Szatmári Friss Újság kiadói a lapok főszerkesztőinek cseréjéről döntöttek, a váltás szükségességének nyilvános indoklása nélkül. A két lap élén történt változtatás a tulajdonosi háttér ismeretében felveti a politikai beavatkozás gyanúját, illetve a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyását. Ez utóbbi azért egyértelmű, mert mindkét esetben tapasztalt, ismert kolléga helyébe került olyan főszerkesztő, akinek nincs sem jelentős szerkesztői, sem lapvezetői múltja.

Mindez különösen aggasztó, hiszen olyan helyzetben történik, amikor csökken az olvasói bizalom a hagyományos médiumok iránt, ezzel szemben a közösségi oldalakon terjedő, ellenőrizetlen tartalmak, álhírek térnyerése aggasztó méreteket öltött.

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy nem a szerkesztőség tapasztalt embereivel kell leszámolni, nem a hagyományos médiát kell minél kevesebb pénzből fenntartani. Sokkal inkább arra volna szükség, hogy közösen tegyünk a médiatudatosság fejlesztéséért, hogy az olvasókat, nézőket, hallgatókat felkészítsük arra, mit kezdjenek a közösségi médiából ránk zúduló ellenőrizetlen, szerkesztetlen tartalmakkal.

A MÚRE fontosnak tartja a megyei napilapok anyagi és szakmai megerősítését, az ott dolgozó kollégák szerepének elismerését, anyagi és társadalmi elismertségük javítását. Ezért, jól ismerve és kiállva mindkét megyei lap főszerkesztőjének szakmai tudása mellett, elvárja, hogy a lapok kiadói, tulajdonosai indokolják meg, akár vizsgálják is felül döntésüket, amellyel az olvasói nyilvánosságnak is tartoznak.

 

A MÚRE Igazgatótanácsa, Marosvásárhely, 2022. március 7.

A MÚRE Közgyűlése, Nagyvárad, 2022. március 12.