Közel negyven tagunk részvételével zajlott az október 7-9. közötti hétvégén a MÚRE őszi szakmai találkozója, illetve tisztújító közgyűlése a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban, valamint a községi művelődési házban.

 

Október 7-én, pénteken Krenner Miklós, írói nevén Spectator életművének különböző aspektusaival foglalkozott Dr. Cseke Péter és Puskel Péter előadása, ezeket a szerzők távollétében rádiós kollégáink, Forró László és Rácz Éva olvasták fel. A BBTE professzora Spectator kisebbségi sajtóképét rajzolta meg, míg a publicista, helytörténész Krenner Miklós aradi éveit foglalta össze. L. Balogh Béni levéltáros „A hangulatomon át látom, hogy egészen rossz korszak van” című, Krenner Miklós naplójegyzeteiről szóló előadását legújabb tagunk, Lukács Orsolya, az Agnus Rádió munkatársa tolmácsolta. Ezt követően Győrffy Gábor, a BBTE újságírás szakának oktatója beszélt arról, hogy a mai újságírásoktatáson belül milyen szerepe van a sajtótörténet tárgynak. A rendezvényt H. Szabó Gyula moderálta, aki egy Spectatorhoz kapcsolódó 1943-as könyvritkaságot is bemutatott.

Pénteken kora este az 1929-ben épült szárhegyi művelődési ház kistermében nyitottuk meg a MÚRE Sajtófotós és videóújságíró szakosztályának első közös sajtófotó tárlatát, azt az anyagot, amelyet néhány hete a marosvásárhelyi Bernády-házban állítottuk ki. A sokféle témát és hangulatot felvonultató kiállítást Halmágyi Zsolt ajánlotta a kollégák figyelmébe.  Ugyanott mutattuk be a Huszár Szilamér képeiből válogatott albumot, amely a múlt évi jubileumi rendezvényünk, a MÚRE 30+1 legérdekesebb pillanatait örökítette meg. A szakosztály tagjai elmondták: lassan körvonalazódnak a tervek a videóújságírók első közös megmutatkozására is.

Az első nap a helyi sportcsarnokban ért véget, ahol a helyiekből verbuválódott csapat alaposan revansot vett a MÚRE Pressing csapatán a tavalyi vereségért. A fiatalokkal megerősített szárhegyi csapat az eredményjelző szerint 7-2 arányban nyert, bár igazság szerint mi csak egy gólt szereztünk.

 

A szakmai program szombaton az Arcanum digitalis tudásbázisról szóló előadással, közös könyvbemutatókkal (Könyvek a sajtóról, sajtósok könyvei), illetve kerekasztal beszélgetéssel folytatódott (Lapok és kiadók színe és fonákja), majd ismét a művelődési házban a szakmai díjak átadásával és állófogadással ért véget. Ezek részleteire, illetve a pénteki előadások publikálására visszatérünk.

 

Kiemelt kép: Néhány kolléga a médiatörténeti előadások hallgatóságából (Huszár Szilamér felvétele)