November 30-án zárul a nagyváradi várban a Vilidár István Galériában idei sajtófotó pályázatunk első kiállítása, s a tárlat finisszázsán jelentjük be az idei díjazottakat. Ezúttal lehetőséget teremtünk arra is, hogy a látogatók a helyszínen és online szavazhassanak az általuk legjobbnak tekintett képre. A következő napokban a mure.ro oldalon megtekinthetik a teljes sorozatokat, illetve a zsűri által beválogatott egyéni felvételeket, s ezekre leadhatják szavazatukat.

Az alábbiakban Ótos András: Vízkereszt Kamandon című sorozatát tekinthetik meg.

 

Vízkereszt Kamancon

Az ortodox vallásúak körében a szokás szerint a pap ezen a napon megszenteli a folyókat és a tavakat. Ezt követően vízbe dobja a keresztet, a vállalkozó szelleműek pedig egy ima elmondása után vízbe ugranak, hogy elsőként érjék el a keresztet. A versenyzők 33 métert úsznak, ami Krisztus életéveinek számát jelképezi. Vízkereszt napja Jézus megkeresztelkedésének az ünnepe.  A hagyományos úszóversenyt vízkereszt alkalmából Szerbia-szerte megszervezik.
Kamancon, Újvidék egyik déli városrészén hetedik alkalommal úsztak a keresztért. A hagyomány szerint azt, aki megszerzi a keresztet, egész évben a szerencse kíséri majd.