Életének 74. évében, október 7-én Magyarországon elhunyt Bogdán Tibor újságíró, publicista, a Maszol.ro internetes portál munkatársa.

 

Kolozsvári születésű kollégánk a marosvásárhelyi színművészeti főiskolán végzett 1968-ban, ám végül az újságírói pályát választotta. Elsőként az Igazság napilapnál dolgozott riporterként, később az Előre országos napilap szerkesztője, majd felelős szerkesztője volt, négy évig vezette felelős szerkesztőként a Falvak Dolgozó Népe mezőgazdasági hetilapot is, majd 1989-ig a Munkásélet felelős szerkesztője és osztályvezetője volt. 1990-ben a bukaresti Valóság folyóirat főszerkesztője lett, közben a Magyar Hírlapnak tudósított, később a Magyar Rádió és a Duna Televízió bukaresti tudósítójaként tevékenykedett. 1997-től a Román Rádió bukaresti magyar adását, 2004-től pedig a Bukaresti Magyar Közlöny című havi folyóiratot vezette. Magyarországra való áttelepülése után, 2006-tól az Új Magyar Szó országos napilap háttér rovatának vezetője, a napilap 2012-es megszűnésétől a Maszol munkatársa volt, élete végéig aktív újságíró. Cikkei, írásai több riportkötetben jelentek meg.

 

Az alábbiakban a Maszol.ro oldalon megjelent emlékezésekből idézünk:

„Írásai szellemi frissességről, kiegyensúlyozottságról tanúskodtak. Határidőre dolgozott, rádiós szerkesztőként tudta, milyen fontos a pontosság, a megbízhatóság. Nem volt fontosabb számára az újságírásnál. Legfeljebb haladékot kért, sosem keresett kifogásokat, hogy lemondja háttéranyagának vagy jegyzetének megírását. Ragyogó szerkesztő volt. Évekig dolgoztam a Bukaresti Rádió Magyar Adásának, neki, vele. A legszigorúbb, legösztönzőbb szerkesztő volt, akivel sorsom összehozott. Át tudta adni szakmaszeretetének hevét, kedvet keltett arra, hogy élvezettel vessük bele magunkat a hírek dzsungelébe, hogy megtaláljuk, felmutassuk azt az eseményt, amely megnyitja vagy behatárolja a hallgatók életét. Évekig volt a Brassói Lapok szerzője, az olvasók kedvence. Témaérzékenysége, íráskészsége irigylésre méltó volt. Ő pedig nagy alázattal végezte munkáját, amit tanult mestersége helyett örök hivatásul választott. 1968-ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán. – Aktorból redaktor lettem – fogalmazott utánozhatatlan stílusában pályaváltásáról. Nem bánta meg, de az igazi nyertesek mi voltunk: olvasói. Valami olyasmit tanított írásaival az Életről, amire csak a nagy gondolkodók jönnek rá: a tragédiáknak tűnő események mögött mindig ott lapul az emberi színjáték, így azoknak valódi természete csak az irónia és a humor eszközével tárható fel.”

(Ambrus Attila: Aktorból redaktor)

 

Mindig makacsul ragaszkodott a tényekhez. Mindig pontos volt és tárgyszerű. És überelhetetlenül tisztességes. A humorérzéke, ami az egészséges világlátás alapfeltétele, soha – még a legsúlyosabb sérelmek pillanataiban – sem hagyta cserben.

(Bíró Béla: A tárgyilagosság szentsége)

 

A Bukaresti Rádió egykori főmunkatársával a rádió 70. születésnapján Benedek Csilla készített beszélgetést 2015-ben.

A rádiós interjú itt hallgatható meg.

(Címlapfotó: Maszol.ro)