A tavasz folyamán két pályázatot hirdetett Egyesületünk a koronavírus járvánnyal kapcsolatban, részben azzal a reménnyel, hogy nyár végére már úgy tudunk visszatekinteni a történtekre, mint egy lezárult folyamatra, illetve azzal a szándékkal, hogy megörökítsük azok érdemeit, akik a kór leküzdésének hősei voltak. A díjakat a következő hetekben lehetőségeink mértékében kisebb helyi rendezvényeken adjuk át, ezek részleteiről tájékoztatjuk az érintetteket.

 

  1. A VISSZATÉRÉS (riportpályázat)

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete pályázatot hirdetett a tavasz folyamán a koronavírus járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedések utáni időszakkal, a hétköznapokhoz való visszatérés különböző élethelyzeteivel kapcsolatos riportok készítésére. A lehetséges tematikát nem kívántuk korlátozni, megjeleníthetők voltak egyéni sorsok, munkahelyek, helyi vagy más jellegű közösségek, gazdasági szereplők, továbbá a megváltozott élethelyzetek, a járvány idején a védekezésben aktívan részt vevők.

A zsűri a beérkezett anyagok alapján a következő díjak odaítéléséről döntött:

I. díj: megosztva

Demény Péter Marosvásárhely (írott),

Pataky Lehel-Zsolt Arad (rádiós)

 

Dicséret:  Hecser László Sepsiszentgyörgy, Súgó Erzsébet Marosvásárhely

Különdíj Simon Juditnak a Vesztegzár-napló című sorozatáért.

 

  1. EGY JÁRVÁNY (H)ARCKÉPEI

Ugyancsak a tavasz folyamán a Brassai 2019 pályázattal párhuzamosan Memento COVID-19 címmel fotópályázatot hirdetett a MÚRE a koronavírus-járvány megjelenésével, a leküzdése érdekében folyó küzdelemmel, a járványhelyzet hőseivel kapcsolatban, az átélt időszak drámai pillanatai és hétköznapjai vizuális megörökítése érdekében.

A pályázatra beérkezett fotók szerzői közül a zsűri a következő alkotókat díjazta:

I. díj Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy)

II. díj Huszár Szilamér (Sepsiszentgyörgy)

III. Nitescu Alexandru (Nagyvárad)

Dicséret: Albert Levente (Sepsiszentgyörgy), Csibi László (Kolozsvár)

Gratulálunk!

A díjazott képek szerepelnek majd az idei Brassai fotópályázat kiállítási anyagában és albumában.

Címlapfotó: Sánta István Csaba Függöny című sorozatának egyik felvétele