A Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a Román Posta, a koronavírus-járvány továbbterjedésének megakadályozása és leküzdése érdekében hozott hatósági intézkedések, valamint a lecsökkent munkamennyiség okán átszervezte tevékenységét, időszakosan felére csökkentve kézbesítőinek számát, ennek eredményeként pedig a napilapok nem jutnak el olvasóinkhoz.

Megértjük, hogy a kialakult gazdasági helyzetben megszorító intézkedéseket foganatosítanak, s azt is megértjük, hogy a kézbesítőket kívánják megóvni a fertőzés veszélyétől, de számunkra elfogadhatatlan, hogy mindez a lapok és olvasói rovására történik. Tisztában vagyunk azzal, hogy a szükségállapot befolyásolja szerződésben vállalt lapterjesztési kötelezettségeik teljesítését, de joggal elvártuk volna, hogy előzetesen értesítsék szerződéses ügyfeleiket, továbbá felkínáljanak vagy kidolgozzanak alternatív megoldásokat. Ráadásul a következő hónapra esedékes bérletkötések időszakában történik mindez, ami nagyban veszélyezteti egyrészt a szerkesztőségek anyagi helyzetét és létét, másrészt az olvasókat abban, hogy megszokott lapjukra előfizessenek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ez a helyzet nem csupán gazdasági kérdésre korlátozódik: alapvető emberi jogot, a tájékozódáshoz való jogot, valamint az anyanyelvhasználat jogát nem tudjuk gyakorolni és érvényesíteni. A járványhelyzet, a rendkívüli állapot heteiben kiemelten fontos az internetes tartalmak által kevésbé elért, jelentős részben vidéken élő, idősebb olvasók idejében történő, pontos tájékoztatása, a központi és helyi rendelkezések gyors közvetítése.

Kérjük a kormányt, a szállítási és távközlési minisztériumot és az alárendeltségébe tartozó Román Postát, mielőbb orvosolják ezt az áldatlan helyzetet.

 

Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete

 

Magyar Újságírók Romániai Egyesülete                                                                                                                        Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete

 

  1. április 23.