A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Állásfoglalást adott ki április 22-én a Marosvásárhelyi Rádiónál történtekkel kapcsolatban. Ebben megállapítottuk, hogy a két munkatárs közötti, vizsgálat alatt lévő konfliktus nem sajtóetikai vétség. Egyebek mellett úgy fogalmaztunk: „a rádió vezetősége nem lépett fel kellő határozottsággal a kialakult konfliktus szerkesztőségen belüli kezeléséért.” Ez a mondat az esetleges bántalmazás megelőzésének a lehetőségére vonatkozott, ellentétben azzal, ahogyan többen félremagyarázták, személy elleni támadásra felhasználva azt.

A tények azt igazolják, hogy Szász Attila főszerkesztő a történteket megfelelő módon kezelte, vizsgálatot kérve ő maga fordult a rádió központi vezetőségéhez, a rendőrséghez, továbbá a konfliktusban érintett kollégáktól írásos magyarázatot kért. Nincs okunk kétségbe vonni a főszerkesztő szakmai elkötelezettségét, jószándékát.

A MÚRE az elmúlt években több alkalommal is díjazta a Marosvásárhelyi Rádió munkatársait. Fontos leszögezni: a szerkesztőség a romániai magyar sajtó jelentős szakmai műhelye, minden tekintetben megfelel a közszolgálatiság követelményeinek, színvonalas műsorokkal szolgálja az adáskörzet hallgatóit.

 

2020. április 26.

A MÚRE Igazgatótanácsa