A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete meghirdeti a Brassaï 2019 Sajtófotó pályázatot. Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várjuk 2019-ben készült alkotásaikkal, továbbá magyarországi vagy a világban másutt élő magyar fotósok Romániában készült, vagy a külhoni magyarok életével foglalkozó képeit.

Pályázatunk névadója, Brassaï, eredeti nevén Halász Gyula, (Brassó, 1899. szeptember 9. – Èze, Alpes-Maritimes, Franciaország, 1984. július 8.) fotó- és filmművész, festő, író. 1919-ben Párizsban André Kertész vezette be a művészkörökbe. Az alig néhány évvel később kiadott fotóalbumaiban már a lényegét tudta megragadni Párizsnak, úgy, ahogy erre korábban csak Toulouse-Lautrec volt képes. Gyakran fotózta az éjszakai Párizst. A fotóművészet mellett képzőművészként és íróként is sikeres volt. Cikkeit, beszámolóit a Brassói Lapok, a Napkelet, a Keleti Újság és a Periszkóp közölte. Regényt írt, Prévert verseit illusztrálta, grafikát, Picassóval együtt szobrokat állított ki, egy filmje (Ameddig állatok lesznek) díjat nyert a Cannes-i fesztiválon, sikert aratott franciául 12 kiadásban, magyarul Beszélgetések Picassóval címen 1968-ban megjelent könyvével. Sokoldalú egyéniség, a graffitinek, a falakra karcolt és írt képeknek, szavaknak, mondatoknak, a párizsi utca folklórjának felfedezője.

Kategóriánként legtöbb 5-5 egyedi képpel és 3-3, legtöbb 8 képből álló sorozattal vagy képriporttal lehet jelentkezni. A zsűri a sorozatokat megbonthatja, és egyedi fotóként díjazhatja a sorozatból kiemelt képet.

A pályaműveket az alábbi kategóriában várjuk:

  1. Hír, eseményfotó (egyedi)
  2. Fotóriport (sorozat)
  3. Portré (egyedi)
  4. Szociofotó, dokumentarista fotó (egyedi vagy sorozat)
  5. Sport (egyedi vagy sorozat)

A jelentkezési lapot, az önéletrajzot és a pályaműveket a murefoto@gmail.com címre várjuk. Beküldési határidő: 2020. június 30.

A pályamű a kép címével, készítésének idejével és helyével együtt válik teljessé, sorozat esetében rövid leírás mellékelhető. A pályázattal kapcsolatos további tájékoztatás, valamint visszajelzés a MÚRE Fotópályázat Facebook-csoporton keresztül is igényelhető.

Egy pályázónak – függetlenül attól, hány kategóriában pályázik – csak egy nevezési lapot kell kitöltenie. Az adatlaphoz kérjük, mellékeljen önéletrajzot!

A nevezés ingyenes. A nevezéssel a pályázó kijelenti, hogy a kép(ek)et ő készítette 2019-ben és rendelkezik a beadott képek eredeti változatával.

A kiíró fenntartja a jogot, hogy a pályázati anyagból válogatott kiállítást szervezzen, albumot jelentessen meg. Jelentkezésével a pályázó ehhez beleegyezését adja.

A pályázaton manipulált képek nem vehetnek részt. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít a képek tartalmának megváltoztatása, képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása egy képhez.

A pályázaton legalább 2 megapixel felbontású, JPG formátumú képpel lehet pályázni. A maximális fájlméret 10 Mbyte. A képaláírás egyenként maximum 200 leütés lehet szóközökkel együtt, a fotóriportok, képsorozatok bevezető szövege maximum 1200 jel.

A pályaműveket a kiíró által felkért romániai és magyarországi szakemberek bírálják el. A zsűri a pályázati feltételektől eltérő pályaműveket kizárja.

Az eredmény a zsűrizés lezárását követően válik nyilvánossá.

 

DÍJAZÁS:

Kategóriáktól függetlenül Brassaï-díjban részesül a pályázat legjobb egyedi képe és/vagy sorozata. A pályázat összdíjazása 3000 lej, pénzdíjban a kategória győztesei, valamint a Brassaï-díjas részesül.

A pályázat kiírója partnerek bevonásával különdíjakat adhat ki.

A díjak átadására 2020 őszén, a MÚRE szakmai tanácskozásán kerül sor Gyergyószárhegyen.

 

Marosvásárhely, 2020. május. 20.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Igazgatótanácsa

 

 

JELENTKEZÉSI LAP

 

MÚRE – Brassaï 2019 Sajtófotó pályázat

 

A pályázó neve: ……………………………………………………..

Szerkesztőség: ………………………………/ szabadúszó

 

A pályaműveket az alábbi kategóriá(k)ba nevezem be:

(több pályázat esetén több is választható)

 

Hír, eseményfotó – egyedi

Fotóriport – sorozat

Portré – egyedi

Szociofotó, dokumentarista fotó – egyedi

Szociofotó, dokumentarista fotó – sorozat

Sport – egyedi

Sport – sorozat

 

 

Alulírott, elolvastam a Brassaï 2019 Sajtófotó pályázat kiírását.

Kijelentem, hogy a pályázatra beküldött kép(ek)et magam készítettem 2019-ben, azok nincsenek manipulálva, és rendelkezem a beadott képek eredeti változatával.

Beleegyezem, hogy a kiíró az általam készített pályaműveket (a szerző megjelölésével) kiállítsa, illetve nyomtatott albumban megjelentesse. Jelentkezési laphoz mellékelem a szakmai önéletrajzomat.

 

Kelt: ……………………..………

Aláírás: ……………….…………