1. Elküldöd kitöltve a MÚRE elnökének címzett kérvényt  (cerere_adevereința_pensie_ujmr, letölthető ITT) elektronikusan a MÚRE elnök, valamint a MÚRE email címére (szucslaszlo@mure.ro, mure@mure.ro), illetve az eredeti példányt aláírva a MÚRE postacímére:

UNIUNEA JURNALIȘTILOR MAGHIARI DIN ROMÂNIA (UJMR)
540027 Tg. Mureș, str. Tușnad nr. 5. jud. Mureș.

2. Megfogalmazol egy magyar nyelvű szakmai önéletrajzot, ezt elküldöd elektronikusan a MÚRE elnök email címére, illetve postán (a kérvénnyel együtt) a MÚRE postacímére (lásd fennebb).

Amennyiben a folyamodónak nincs saját szócikke a MÚRE működtette sajtolexikon.ro internetes oldalon, a nyudíjpótlékhoz szükséges igazolás kiadásának feltétele a szócikk előkészítése és beküldése. Tartalmaznia kell az újságírói munka (szellemi termék közzétételének, illetve a közzétételben foglalkozásból eredő közreműködésnek) a leírását (hol, milyen időszakban publikált, dolgozott, jelentősebb közlemények, kötetek, díjak kiemelése stb.) vagy az alkotói folyamatban való hivatásszerű közreműködés leírását (pl. olvasószerkesztő itt és itt, ettől eddig, vágó itt és itt ettől eddig stb).

3 .A fentiek teljesülését követően, a MÚRE titkársága küld egy igazolást (Adeverință), elektronikusan, valamint az eredeti példányt postán is.

4. További iratok, amelyekre szükséged lesz a Nyugdíjpénztárnál:

4/1. személyi igazolvány, keresztlevél, házasságlevél;

4/2. egy kérvény a megyei nyugdíjhivatalhoz (letölthető ITT, cerere_casa_de_pensii);

4/3. a nyugdíjazási határozat (decizie), és a legutóbbi nyugdíjszelvény (cupon de pensie);

4/4. egy nyilatkozat, hogy más alkotói szövetségtől nem kapsz járulékot (declaratie_proprie_raspundere, letölthető ITT);

4/5. az idei MÚRE igazolvány mindkét oldala. (Ajánlott, hogy a MÚRE-igazolványban és a személyi igazolványban szereplő név formailag azonos legyen.) A fentieket (a 4/1-4/5 pontokban felsorolt dokumentumokat) mind be kell szkennelni, s fel kell tölteni az Országos Nyugdíjpénztár weboldalán, az alábbi linkre, ahol az oldalon legördülő menüből a második lehetőséget kell kiválasztani:

https://www.cnpp.ro/depunere-cereri-si-documente/persoane-fizice/pensii/acordare-indemnizatie

4/6. a 4/1–4/5 pontoknál nevesített dokumentumok mindegyikéből elektronikus formátumban a MÚRE email címére (mure@mure.ro) is küldj egy-egy másolatot, továbbá egy nyilatkozatot, hogy beleegyezel a személyi adataid MÚRE általi kezelésébe a nyudíjpótlék dosszié összeállításához (declaratie_prelucrare_date_personale, letölthető ITT).

 

FONTOS!!! Az Országos Nyugdíjpénztár fenti weboldalára történő dokumentumok feltöltése előtt egy közös pdf dokumentumba egyesítsd az egy ponthoz tartozókat: a személyi iratokat (CI + keresztlevél + házasságlevél), s szintén egy (másik) pdf dokumentumba kerüljön az igazolás (Adeverinta) és a Tagsági igazolvány mindkét oldala. Külön-külön nem lehet feltölteni ezeket!

A feltöltött dokumentumokra automatikus e-mailban kapsz egy iktatószámot, azt jó feljegyezni.

JÓ TUDNI: Az Igazolást (Adeverintă) (lásd 3. pont) és a Nyugdíjpénztárhoz intézett Kérvényt (cerere_casa_de_pensii) (lásd 4/2. pont!) a feltöltéseket követően eredetiben, személyesen is be kell vinni a megyei nyugdíjpénztárhoz (Casa de pensii). Ez feltétele a nyugdíjpótlék kérésre vonatkozó dosszié elfogadásának.

Aki nem tudja a nyugdíjpótlékkal kapcsolatos ügyeket elektronikusan intézni, személyesen kell felkeresse a Megyei Nyugdíjpénztárt, ahol a szükséges iratokat személyesen is benyújthatja.

IRODAI ÜGYINTÉZÉS: Az igazolásért folyamodó kollégák kérésének jogosságát az Újságírói minőséget igazoló bizottság javaslatára az Igazgatótanács erősíti meg, vagy veti el. Az IT kiegészítést igényelhet nem egyértelmű esetekben.

Amennyiben valami nem világos, írj nekünk, vagy hívj bennünket. Sok sikert!

 

Elérhetőségek:

elnök, Szűcs László: 0725/944-956

ügyvezető igazgató, Bögözi Attila: 0745/591-224

MÚRE titkárság (Török Tünde): 0365/402-537, 0365/402-538