A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ 2019-ben Pro Cultura et Arte díjat alapított azzal a céllal, hogy elismerje az újságírók munkáját, akik az írott és elektronikus sajtóban kiemelten foglalkoznak az erdélyi magyar kultúrával és művészettel, tesznek tényszerű bemutatásáért és népszerűsítéséért, mindezt magas (sajtó)nyelvi igényességgel és színvonalon. Az idén egy év kihagyás után – amelyet a járványhelyzet okozott – ismét odaítéljük a díjat annak az újságírónak, aki a beérkezett pályaművek közül a legjobb szerzőjének bizonyul. Az 1000 lej értékű díj átadására a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének szeptemberi gyergyószárhegyi szakmai találkozóján kerül sor.

Bármely romániai magyar újságíró benevezhet legfennebb három írással, rádiós vagy televíziós anyaggal (riport, interjú, portré, publicisztika, esszé) amelyek 2020-ban vagy 2021-ben jelentek meg, tematikájukban illeszkedve a pályázat szellemiségéhez: valamely kulturális jelenséggel, eseménnyel, szereplővel, művésszel kapcsolatosak. A pályaműhöz kérjük csatolják rövid szakmai életrajzukat. Jelölhető is a pályamű: bármely újságíró vagy szerkesztő is javasolhatja munkatársát hasonló módon. Nevezési határidő: 2021. szeptember 6., éjfél.

A zsűrit három személy alkotja a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ képviseletében. A pályaműveket a kastelylazar@gmail.com email címre kérjük eljuttatni. A zsűri fenntartja a jogot a pályadíj megosztására.

Közös ügyünk: a hiteles kulturális és művészeti értékek eljuttatása a befogadó közönség felé.

 

Kolcsár Béla igazgató,

Gyergyószárhegyi Kulturális és Művelődési Központ