Az elmúlt hétvégén Szárhegyen, a kulturális és művészeti közponban ülésezett a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Igazgatótanácsa és Becsületbírósága, egy nappal a januári születésű Maros megyei tagok közös vásárhelyi köszöntése után.

 

A két testület előbb külön-külön, majd együtt vitatott meg részben a működésükkel kapcsolatos kérdéseket, részben az idei tervekről, programokról esett szó. Az IT-ben elkezdődött a február utolsó hétvégéjén esedékes, szakmai találkozóval egybekötött rendes közgyűlés előkészítése. A Szovátafürdőn, a Teleki Oktatási Központba tervezett hétvége programját a jövő hét folyamán tesszük közzé.

Néhány új tag felvétele mellett szóba került, hogy milyen lehetőségeink vannak az egyesület anyagi biztonsága megteremtése érdekében, annak fényében, hogy a közhasznúvá válással jelentősen megnövekedtek a MÚRE adminisztratív kiadásai.

Az idei tervek között szerepel egy mentor-program beindítása, illetve a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója idei találkozójának az előkészítése. E két előbbi témában együttműködünk a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületével.

Szóba került a hasonló szakmai szervezetekkel kalakult partneri kapcsolatok áttekintése, abból a szándékból kiindulva, hogy ezeket csupán a forma kedvéért nem érdemes fenntartani.

Megfogalmazódott az igénye annak, hogy a megyék egy részében szervezzük újra a területi felelősök, kapcsolattartók rendszerét, a megnövekedett számú tagsággal való jobb kommunikáció érdekében.

A találkozón eldőlt, hogy a MÚRE idei riporttáborát május utolsó hetében Szárhegyen és környékén rendezzük meg.

Beszélghettünk továbbá saját kiadványaink, online felületeink (Romániai Magyar Sajtó, mure.ro oldal, Sajtolexikon.ro) helyzetéről, valamint megfogalmazódott a MÚRE Évkönyv újbóli kiadásának gondolata. Ismételten felvetődött egy szociális alap megteremtésének az igénye, a nehéz helyzetbe kerülő kollégák anyagi megsegítése érdekében.

Az Igazgatótanács ülésén meghívottként jelen volt a kulturális szakosztály képviseletében Sarány István, a Spectator Alapítvány kuratóriumából H. Szabó Gyula, míg az ifjúsági szakosztályt Szabó-Kádár Henrietta és Gondos Borbála képviselte.

A Becsületbíróság elsősorban a testület új működési szabályzatának kidolgozásával foglalkozott, melyet a közeljövőben egy újabb találkozón véglegesítenek.

A közös beszélgetésen többek között szó esett arról, hogy a médiát érintő jelenségekre érdemes lehetőleg azonnal, érdemben reagálni, illetve némi vitát is kiváltva került szóba az erdélyi magyar értelmiségi elit és a média kapcsolata.

A témák többségére visszatérünk.

 

Köszönjük a találkozó megszervezéséhez nyújtott segítséget a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központnak, Kolcsár Béla igazgatónak és munkatársainak.

 

Fotó: Vajda György esti felvétele a szárhegyi kulturális és művészeti központról