Harmadik alkalommal mutatták be a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által szervezett Brassaï sajtófotó kiállítást a bukaresti Balassi Intézetben.

Az ötödik kiírás díjnyertes alkotásaiból 2020. június 18-án, csütörtökön nyílt kiállítás a bukaresti Magyar Intézet termeiben. Ez az első nyilvános rendezvény majdnem három hónap után a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben koronavírus-járvány miatti szigorító intézkedések fokozatos enyhítését követően. Pályázatunk névadója, Brassaï, eredeti nevén Halász Gyula, (Brassó, 1899. szeptember 9. – Èze, Alpes-Maritimes, Franciaország, 1984. július 8.) fotó- és filmművész, festő, író. 1919-ben Párizsban André Kertész vezette be a művészkörökbe. Az alig néhány évvel később kiadott fotóalbumaiban már a lényegét tudta megragadni Párizsnak, úgy, ahogy erre korábban csak Toulouse-Lautrec volt képes. Gyakran fotózta az éjszakai Párizst. A fotóművészet mellett képzőművészként és íróként is sikeres volt. Cikkeit, beszámolóit a Brassói Lapok, a Napkelet, a Keleti Újság és a Periszkóp közölte. Regényt írt, Prévert verseit illusztrálta, grafikát, Picassóval együtt szobrokat állított ki, egy filmje (Ameddig állatok lesznek) díjat nyert a Cannes-i fesztiválon, sikert aratott franciául 12 kiadásban, magyarul Beszélgetések Picassóval címen 1968-ban megjelent könyvével. Sokoldalú egyéniség, a graffitinek, a falakra karcolt és írt képeknek, szavaknak, mondatoknak, a párizsi utca folklórjának felfedezője.

A Halász Gyula emlékét őrző, sajtófotókat díjazó pályázaton romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók vettek részt 2018-ban készült alkotásaikkal, továbbá magyarországi vagy a világban másutt élő magyar fotósok Romániában készült vagy a külhoni magyarok életét megörökítő képekkel.

A romániai fotóművészekből, újságírókból álló zsűri öt kategóriában díjazta a beérkezett munkákat: hír és eseményfotó, fotóriport, portré, szociofotó és dokumentarista fotó, sport. A beérkezett pályamunkák közül néhányat különdíjban is részesítettek, kiosztották a Szathmári Pap Károlyról elnevezett emlékérmet arany, ezüst és bronz kategóriában, a nagyváradi Várad folyóirat különdíját és az ugyancsak nagyváradi székhelyű Eurofotoart Egyesület Szathmári Pap Károly plakettjeit.

A Brassaï fődíjat 2019-ben Sánta István Csaba sepsiszentgyörgyi fotós érdemelte ki Torinó egykori királyi lovardájában a Cavallerizza Realéban kialakított művésztelepen készült egyik alkotásával.

A pályázaton mindig az előző évben készült fotókkal lehet részt venni.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Brassaï-2019 pályázatának díjazott alkotói:

BRASSAÏ-FOŐDÍJ:

Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy)

HÍR, ESEMÉNYFOTÓ

  1. díj Veres Nándor (Csíkszereda)

FOTÓRIPORT

  1. díj Barabás Ákos (Székelyudvarhely)

PORTRÉ

  1. díj Halmágyi Zsolt (Csíkszereda),

Szebeni Csilla (Csíkszereda)

SZOCIOFOTÓ, DOKUMENTARISTA FOTÓ

  1. díj Kerekes István (Mosonmagyaróvár/Marosvásárhely),

Török János (Szeged)

SPORT

  1. díj Ótos András (Újvidék),

Halmágyi Zsolt (Csíkszereda)

SZATHMÁRI PAP KÁROLY ARANYÉREM:

Kerekes István (Mosonmagyaróvár / Marosvásárhely)

SZATHMÁRI PAP KÁROLY EZÜSTÉREM:

Urbán Tibor (Budapest)

SZATHMÁRI PAP KÁROLY BRONZÉREM:

Szekeres Attila (Sepsiszentgyörgy)

A VÁRAD FOLYÓIRAT KÜLÖNDÍJA:

Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy)

AZ EUROFOTOART EGYESÜLET

SZATHMÁRI PAP KÁROLY PLAKETTJE:

Albert Levente (Sepsiszentgyörgy)

Martinek Imre (Torontálvásárhely)

László Miklós (Csíkszereda)

Kocsis Csaba (Berettyóújfalu)

Miska Brigitta (Sepsiszentgyörgy)

 

*A kiállítás támogatója a Balassi Intézet.