Harmadik alkalommal mutatják be a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által szervezett Brassaï sajtófotó kiállítás anyagát a bukaresti Balassi Intézetben.

 

Az ötödik kiírás díjnyertes alkotásaiból 2020. június 18-án, csütörtökön 19 órától nyílik kiállítás a bukaresti Magyar Intézet termeiben (Gina Patrichi u. 8.). Ez lesz az első nyilvános rendezvény közel három hónap után a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben a koronavírus-járvány miatti szigorító intézkedések fokozatos enyhítését követően. Pályázatunk névadója, Brassaï, eredeti nevén Halász Gyula, (Brassó, 1899. szeptember 9. – Èze, Alpes-Maritimes, Franciaország, 1984. július 8.) fotó- és filmművész, festő, író. 1919-ben Párizsban André Kertész vezette be a művészkörökbe. Az alig néhány évvel később kiadott fotóalbumaiban már a lényegét tudta megragadni Párizsnak, úgy, ahogy erre korábban csak Toulouse-Lautrec volt képes. Gyakran fotózta az éjszakai Párizst. A fotóművészet mellett képzőművészként és íróként is sikeres volt. Cikkeit, beszámolóit a Brassói Lapok, a Napkelet, a Keleti Újság és a Periszkóp közölte. Regényt írt, Prévert verseit illusztrálta, grafikát, Picassóval együtt szobrokat állított ki, egy filmje (Ameddig állatok lesznek) díjat nyert a Cannes-i fesztiválon, sikert aratott franciául 12 kiadásban, magyarul Beszélgetések Picassóval címen 1968-ban megjelent könyvével. Sokoldalú egyéniség, a graffitinek, a falakra karcolt és írt képeknek, szavaknak, mondatoknak, a párizsi utca folklórjának felfedezője.

A Halász Gyula emlékét őrző, sajtófotókat díjazó pályázaton romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók vettek részt 2018-ban készült alkotásaikkal, továbbá magyarországi vagy a világban másutt élő magyar fotósok Romániában készült vagy a külhoni magyarok életét megörökítő képekkel.

A romániai fotóművészekből, újságírókból álló zsűri öt kategóriában díjazta a beérkezett munkákat: hír és eseményfotó, fotóriport, portré, szociofotó és dokumentarista fotó, sport. A beérkezett pályamunkák közül néhányat különdíjban is részesítettek, kiosztották a Szathmári Pap Károlyról elnevezett emlékérmet arany, ezüst és bronz kategóriában, a nagyváradi Várad folyóirat különdíját és az ugyancsak nagyváradi székhelyű Eurofotoart Egyesület Szathmári Pap Károly plakettjeit.

A Brassaï fődíjat 2019-ben Sánta István Csaba sepsiszentgyörgyi fotós érdemelte ki Torinó egykori királyi lovardájában a Cavallerizza Realeban kialakított művésztelepen készült egyik alkotásával (lásd fent).

A pályázaton mindig az előző évben készült fotókkal lehet részt venni.