Párhuzamosan két helyszínen nyílt kiállítás a MÚRE múlt évi, immár hatodik Brassai Sajtófotó-pályázatának zsűrizett anyagából. A mintegy negyven képből álló, többnyire ugyanazokat a felvételeket kínáló anyagot február 24-án, vasárnap délben a sepsiszentgyörgyi Unitárius Galériában népes közönség előtt nyitották meg. Péterfi Ágnes lelkipásztor köszöntője után Szűcs László szólt a pályázatról, illetve adott át helyi alkotóknak, Albert Leventének, Huszár Szilamérnak és Szekeres Attilának elismeréseket, okleveleket. Az anyagot Halmágyi Zsolt, a pályázat korábbi többszörös díjazottja, az idei anyag zsűrijének tagja ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitó alkalmával bejelentették a MÚRE Sajtófotós és videóújságíró szakosztályának a megalakulását.

A találkozó második részében Fám Erika: Lájkolhatatlan című, művészeti írásokat, esszéket tartalmazó, múlt év őszén a nagyváradi Holnap Könyvek gondozásában jelent meg. Közreműködött Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a műből részletet felolvasó Huszár Szilamér, illetve a kötet szerkesztője, Szűcs László.

A rendezvényről a Székely Hírmondó tudósítását ITT olvashatják, míg a Háromszék napilap tudósítását ITT.

 

Két nappal később, február 26-án, kedden délután a bukaresti Liszt Intézetben nyitották meg a sajtófotókból válogatott kiállítást, amit nem csupán a helyszínen, hanem a Liszt Intézet Facebook-oldalán is élőben lehetett tekinteni.

Kósa András, a bukaresti magyar kulturális intézet vezetőjének köszöntője után Szűcs László MÚRE elnök üzenetét magyar és román nyelven Bara Hajnal, az intéze munkatársa olvasta fel románul és magyarul. A kiállítást Borbély Tamás újságíró nyitotta meg. Jelen voltak a Román Televízió Magyar Adása, az MTI, továbbá a Viața medicală hetilap munkatársai. A fővárosi kiállítás március 15-ig tekinthető meg.

 

Fotó: pillanatkép a bukaresti kiállítás megnyitójáról. A Liszt Intézet felvétele.