Néhány hetes tesztüzemmód után vágleges formájában elérhetővé válik a folyamatosan bővíthető a sajtolexikon.ro címen elérhető Romániai Magyar Online Sajtólexikon.

Még 2020 tavaszán láttunk hozzá a terv kivitelezéséhez, miután egyértelművé vált, hogy a járvány miatt a szakmai rendezvények megtartása nem lehetséges. Szakemberek bevonásával elkészült egy kérdőív, továbbá a beérkező adatok feldolgozását segítő szócikk-minták. Megvásároltuk a sajtolexikon.ro domain nevet, megtörtént az oldal szerkezetének kialakítása, programozása, formába öntése. Az online formátum előnye, hogy publikussá válása után a lexikon szócikkei folyamatosan bővíthetők, szerkeszthetők, az esetleges tévedések, elírások javíthatóak. Jelen pillanatban mintegy kétszázharminc szócikket tartalmaz a gyűjtemény.

Célunk, hogy minél teljesebb képet kapjunk arról: kik alkotják ma a médiában dolgozók körét, illetve a közelmúltban kik voltak a romániai magyar sajtó munkatársai, beleértve a nyomtatott, audiovizuális és online médiát (riporterek, szerkesztők, publicisták, olvasó- és tördelőszerkesztők, rádiós és televíziós műszaki munkatársak stb.).

A beérkezett adatlapok mellett forrásként használtuk az elérhető nyomtatott és online adatbázisokat, lehetőség szerint minden esetben frissítve az ezekben megjelenő információkat.

Kérjük azokat a kollégákat, akik még nem tették meg, küldjék el a mure@mure.ro címre kitöltött adatlapjukat, vagy akár a kész szócikket, azokkal az adatokkal, amelyeket fontosnak vélnek megjeleníteni. Ez a névsor megmutatja, mennyire erős és sokszínű a sajtónkban dolgozók közössége, ennek szerepe lehet a társadalmi elismertség növelésében. Ugyanakkor méltó emlékezés a lexikon azokra, akik már nincsenek közöttünk. Mint az adatgyűjtés során megtapasztaltuk, vannak olyan egykori kiváló kollégák, akikkel két-három évtizede még együtt dolgoztunk Egyesületünkben is, ám az online térben jelenleg semmilyen információ nem lelhető fel róluk.

Legyetek jelen! Legyetek benne!