Hosszú utat járt be egyesületünk legújabb riportkötete 2019 szeptemberi szovátai táborozásunktól addig, míg a napokban végre bemutathattuk a Sóvidéki arcképek című portrékötetet. Ekkor viszont két estén is, előbb július 14-én Marosvásárhelyen a várudvaron, majd másnap ese Szovátán a városháza dísztermében. Mindkét bemutatót megtisztelte jelenlétével Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke, aki alanya is a könyvnek, úgymint a Sóvidék közelmúltjának, jelenlétének alakítója, aki korábban több mandátumon át Szováta polgármestere volt. Mellette Marosvásárhelyen Szucher Ervin köszöntötte házigazdaként az érdeklődőket, majd szólaltatta meg sorra a kötet jelenlévő szerzőit: Bögözi Attilát, Nagy Miklós Kundot, D. Mészáros Eleket, Sarány Istvánt, Szűcs Lászlót és Újvári Ildikót.

Másnap este, immár Szovátán a szervező Bernády Közművelődési Egyesület elnöke, Mester Zoltán köszöntötte a közel félszáz érdeklődőt, valamint a település jelenlegi fiatal polgármestere, Fülöp László Zsolt.
A szerzők – Szűcs László, Bögözi Attila, D. Mészáros Elek és Székely Ferenc – ezúttal is felelevenítették mindazt, ami a riporttábor idején történt, illetve bemutatták az általuk készített anyagokat. Mint elhangzott, két tekintetben is kivétel ez a riportkötet a korábbi, Hunyad megyei, temesvári, szilágysági, avagy radnaborbereki és óradnai összeállításokhoz képest. Egyfelől 2019 őszén nem szórványvidékre látogatott a MÚRE csapata, másfelől ezúttal a klsszikus riport helyett portrék születtek, olyan sóvidéki személyiségekről, akik a maguk területén sikeresek, értékteremtőek, ugyanakkor közös bennük a szűkebb pátria iránti szeretet.

Örömünkre szolgál, hogy beszélgetőtársaink közül többen is megjelentek, öröm volt viszontlátni a sóváradi gazdálkodó, Bíró Mónikát, a korondi fazekasmester Józsa Lászlót, a szovátai Fekete Árpád tanárt, Kuti Dénes festőművészt, Máté Miklós taek won do edzőt, a szovátai Sasok csapat vezetőjét, Molnos Ferenc író, szerkesztőt, s természetesen Péter Ferenc megyei elnököt, aki ma is a város lakója. Ezúton is jobbulást kívánunk Ambrus Lajos költőnek és Józsa János korondi fazekasmesternek, akik nem lehettek jelen a találkozón.

A bemutató azzal zárult, hogy a Sóvidék bőséggel kínál még annyi érdekes és fontos életútra visszatekinthető személyiséget, hogy újabb kötetnyi portrévázlatot érdemes lenne megrajzolni. Rajtunk ne múljék!

 

Címlapfotó: A vásárhelyi esthez hasonlóan a szovátai könyvbemutató is a megjelent szerzők közös dedikálásával zárult