Alapításának négyszázadik évfordulóját ünnepli a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. Erdély egyik leghíresebb tanintézményének igazgatója, Szőcs Ildikó tartott május 27-én, pénteken sajtótájékoztatót – a Fehér Megyei Magyar Napokról szóló Lőrincz Helga alpolgármester társaságában – a MÚRE nagyenyedi riporttábora résztvevőinek köszönhetően jelentős médiaérdeklődés előtt a Bethlen kollégium Apafi-termében.

 

A rendezvények már tavaly novemberben elkezdődtek, előbb a protestáns újságírók találkozójával, majd egy egyháztörténeti konferenciával.

Június második hétvégéjén, 9-12. között érkezik el a jubileumi rendezvények csúcspontja a véndiákok találkozójával, többek között a felújított Tornakertben, ahol korszerű futópályát és labdajátékokra alkalmas sportpályát alakítottak ki, továbbá negyven fát ültettek, ezeket örökbe fogadják, gondozzák. Ez a hagyományos helyszíne az iskola nevezetes, egyedül rá jellemző Tornavizsgájánk.

Ugyancsak a jubileumi hétvégén, szombaton délelőtt egy emlékalbumot is bemutatnak az iskolában. Ebben a kiadványban többek között személyes vallomásokat lehet majd olvasni arról, kinek mit jelentett a Kollégium.

Szombaton délután kezdődik majd a mindenkori véndiákok nagy találkozója. Szőcs Ildikó úgy fogalmazott: a nagyenyedi kollégium a jelenlegi és az egykori diákjainak köszönhetően él. Csak szervezett osztályfőnöki órákra ezen a napon mintegy 1250 kollégista ül be a tantermekbe, de rajtuk kívül sokan mások is jelen lesznek az ünnepen. „Az iskola ne múzeum legyen” – tette hozzá az igazgatónő, aki elsősorban azt szeretné, hogy a kollégium mai és egykori tanulói örüljenek egymásnak, örüljenek az iskolának. A rendezvénysorozat, illetve a 400. évforduló jelszava: Fejedelem, a fundamentum áll! Mindez az iskola udvarán is látható egy az iskola falára kifeszített banneren. (A 400. évforduló teljes programja a helyszínekkel a bethlengabor.ro oldalon.)

Az ünnepségsorozat nem ér véget júniusban, folytatódik majd az augusztus 20-i ünnepséggel, majd a romániai magyar református kollégiumok közös enyedi tanévnyitójával szeptember 13-án, továbbá az idei szórványnapi programokat is Nagyenyeden rendezik az idén.

Szőcs Ildikó kiemelte, hogy az utóbbi években sokat segített a kollégiumnak az, hogy a romániai magyar sajtóban gyakran szerepelt az iskola különböző anyagokban. „A hétköznapokon is, az ünnepen is arra fókuszálunk, hogy tudatosítsuk, 400 éve itt vagyunk, s hogy mi, Fehér megyei magyarok mindig partnerek vagyunk. Ezt szimbolizálta a sajtótájékoztatón Dr. Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester jelenléte is.

Egy kérdés kapcsán az igazgatónő azt mondta, a városbéli románság részvételére is számítanak a megemlékezéseken, ami a Fehér Megyei Magyar Napokra is érvényes. „Azt szeretnénk a többségiekben is tudatosítani, hogy ez a kerek évforduló arra szolgál, hogy mi örüljünk egymásnak, s nem mások elleni szervezkedést jelent.” Egyébként az is elhangzott, hogy a kollégiumban mintegy ötven százalékban olyan gyerekek járnak, akik vegyesházasságban élő családokban élnek, ahogy a román tanintézményekben is vannak ilyen gyerekek. Egyébként a vegyes családokban élő diákok esetében nagy hangsúlyt fektetnek a délutáni oktatásra. Akad példa olyan tanulóra is, akinek mindkét szülője román, mégis a Bethlen kollégiumba járt, majd kilencediktől román iskolába vitték, de hamarosan visszatért a kollégiumba.

Újdonságot jelent, hogy a kollégium ősztől immár hivatalos formában is bölcsődét indít, úgyhogy a gazdag múlt mellett a jövő is reménytadó lehet.

 

Szűcs László

Fotó: Farkas Kriszta