Hatodik alkalommal szervezik meg június 9. és 12. között a Fehér Megyei Magyar Napokat Nagyenyeden. Az idei esemény fő tematikája a Bethlen Gábor Kollégium létrejöttének 400. éves évfordulója.

 

A rendezvény történetében először megtartott sajtótájékoztatón Dr. Lőrincz Helga alpolgármester és Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója megköszönték a sajtó részvételét, majd bemutatták a 6. Fehér Megyei Magyar Napok újformátumú és újdonságokkal teli programfüzetét, amelyen látható egy QR kód, ennek segítségével interaktív térképpel lehet eljutni a fesztivál helyszíneire.

Az alpolgármester első kampányának ígérete szerint, a szervezők fejében már 2016 tavaszán született meg a fesztivál ötlete, viszont csak rá egy évre sikerült megszervezni, mert szükséges volt egy a rendezvényt lebonyolító alapítvány bejegyeztetése.

Miután elindult a Dr. Brendus Gyula Egyesület tevékenysége, a fesztivál szervezéséhez szükséges volt a pályázatokra való jelentkezés. Mivel minden ilyen rendezvény célja, hogy minél nagyobb legyen és minél többet lehessen kínálni, a háromnapos esemény négynaposra bővült, annak ellenére, hogy a kezdetben még gyerekcipőben jártak a szervezésben.

A szervezők törekednek arra, hogy minden esemény mindenkihez is szóljon, ezért a sportprogramoktól kezdve, a gyermekprogramokon át, klasszikus zenei koncerteket vagy színházi előadásokat lehet találni.

Idén két helyi együttes, a Hóhányók (akik 2021-ben kisiskolásokkal adták elő először a Fehér Megyei Magyar Napok himnuszát) és a Smici Rock Band együttes is fellép a Magyar Napokon. Az idei rendezvénynek fontos alappillére a Bethlen Gábor Kollégium 400. jubileumi évfordulója, hiszen Nagyenyeden az egyesületeken kívül, nincs magyar sajtója és nincs más kulturális intézménye a kollégiumon kívül. Utóbbival kapcsolatos, a sajtótájékoztatón elhangzott részlet itt olvashatók.

Ugyanakkor a szervezők közölték, hogy egy hangulatos hétvégét szeretnének szervezni, hogy a városünneppel, a helyi magyar közösség ünnepével egybekötve méltó megemlékezése legyen a kollégium évfordulójának.

 

Mihály Kriszta – Kinga

Fotó: Lukács Orsolya