A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete meghirdeti a VII. Brassaï Sajtófotó pályázatot. Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várjuk 2022 folyamán készült alkotásaikkal, továbbá magyarországi vagy a világban másutt élő magyar fotósokét Romániában készült, illetve a külhoni magyarok életével foglalkozó képeikkel.

Idei pályázatunkat az elmúlt évi Brassai-fődíjas, 2022 decemberében elhunyt fotográfus barátunk, Móricz-Sabján Simon emlékének ajánljuk.

Kategóriánként legtöbb 5-5 egyedi képpel és 3-3 sorozattal vagy képriporttal (utóbbiak esetében legtöbb 10 felvétellel) lehet jelentkezni. A zsűri a sorozatokat megbonthatja, és egyedi fotóként díjazhatja a kiemelt képet.

 

A pályaműveket az alábbi kategóriákban várjuk:

Hír-, eseményfotó, dokumentarista fotó

Riportfotó

Szociofotó

Sportfotó

Külön díjazzuk a drónnal, illetve telefonnal készült (s ekként megjelölt) felvételeket.

 

A pályaműveket szakmai önéletrajzzal, és a képek kategóriájának  megjelölésével várjuk a murefoto@gmail.com címre várjuk. Beküldési határidő: 2023. március 1.

A pályamű a kép címével, készítésének idejével és helyével együtt válik teljessé, sorozat esetében rövid leírás mellékelhető. További tájékoztatás, valamint visszajelzés a MÚRE Fotópályázat Facebook-csoporton keresztül is igényelhető. A nevezés ingyenes. A nevezéssel a pályázó kijelenti, hogy a kép(ek)et ő készítette 2022-ben, továbbá rendelkezik a beadott képek eredeti változatával. A kiíró fenntartja a jogot, hogy a pályázati anyagból kiállítást szervezzen, albumot jelentessen meg.

A pályázaton manipulált képek nem vehetnek részt. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít a képek tartalmának megváltoztatása, képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása.

Pályázni legalább 2 megapixel felbontású, JPG formátumú képpel lehet. A maximális fájlméret 10 Mbyte. A képaláírás egyenként maximum 200 leütés lehet szóközökkel együtt, a fotóriportok, sorozatok bevezető szövege maximum 1000 jel. A zsűri a pályázati feltételektől eltérő pályaműveket kizárhatja.

Brassaï-díjban részesül a pályázat legjobb egyedi képe vagy sorozata, továbbá díjban részesülnek a kategóriák legjobbjai. A pályázat kiírója partnerek bevonásával különdíjakat adhat ki.

Eredményhirdetés 2023. március 15-én.

*

Pályázatunk névadója, Brassaï, eredeti nevén Halász Gyula, (Brassó, 1899. szeptember 9. – Èze, Alpes-Maritimes, Franciaország, 1984. július 8.) fotó- és filmművész, festő, író (nyitóképünkön). 1919-ben Párizsban André Kertész vezette be a művészkörökbe. Későbbi fotóalbumaiban már a lényegét tudta megragadni Párizsnak, úgy, ahogy erre korábban csak Toulouse-Lautrec volt képes. A fotóművészet mellett képzőművészként és íróként is sikeres volt. Írásait a Brassói Lapok, a Napkelet, a Keleti Újság és a Periszkóp közölte. Filmje (Ameddig állatok lesznek) díjat nyert a Cannes-i fesztiválon. 

 

Marosvásárhely, 2022. december 31.

Magyar Újságírók Romániai Egyesülete