December 28-én éjjel elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter, dokumentarista fotográfus, a MÚRE legutóbbi Brassai Sajtófotó pályázatának a fődíjasa.

 

1980-ban született Kiskunhalason, 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa, 2016 végétől a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa volt. Napilapos munkája mellett sok időt szánt a személyes anyagai elkészítésére, elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva, legyen szó akár egy társadalmi problémáról, akár hétköznapi történetekről, hosszabb távon, akár évekig is foglalkozott egy-egy témával.

Móricz-Sabján Simon az egyetlen magyar fotográfus, aki a hazai kórházi covid helyzetről hitelt érdemlően tudósíthatott, a 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton hat díjjal értékelte a zsűri, ugyanezen képeivel lett Brassai fődjas is.

Kétszeres China International Press Photo Contest nyertes, illetve Pictures of the Year International (POYi), NPPA Best of Photojournalism, Prix International de la Photographie, PDN, FCBarcelona Photo Award, Slovak Press Photo és ASPAward díjazott fotográfus.

Munkáival számos elismerés mellett 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, 6 alkalommal a Munkácsi Márton díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját, és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat.

2009 és 2012 között Pécsi József Ösztöndíjas, több alkalommal nyert NKA ösztöndíjat illetve 2012-ben Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. 2013-ban Népszabadság-díjat, 2015-ben Hemző Károly-díjat kapott.

Móricz-Sabján Simon az alföldi életmód változásait dokumentáló Árnyéksáv című pályaművével 2022-ben elnyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat.

Tagja volt a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály elnökségének, a Magyar Fotográfusok Társaságának és egyik alapítótagja a magyar fotóriportereket tömörítő Pictorial Collective-nek. Móricz-Sabján Simon halálhírét legutolsó munkahelye, a Világgazdaság tette közzé.

A MÚRE pályázatának a fődíját idén június 15-én, a tárlat nagykárolyi megnyitóján vette át a Károlyi-kastélyban.

 

(Fotó: Nagykárolyi Fotóklub)