A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) megdöbbenéssel értesült róla, hogy szervezetünk tagját, a számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült Halmágyi Zsoltot az FK Csíkszereda vezetője kitessékelte a másodosztályos futballcsapat hazai mérkőzéseiről. Rendkívül cinikusnak tartjuk azt a magyarázatot, miszerint a klub lényegében nem tiltotta ki a sportfotóst, mindössze visszavonta az akkreditációját, lehetőséget biztosítva, hogy jegy- vagy bérletvásárlása ellenében Halmágyi Zsolt bármikor látogassa a csapat mérkőzéseit.

Sportújságírók körében köztudott: a lelátóra – biztonsági okokból – tilos belépni a munkavégzéshez szükséges jelentős méretű professzionális kamerával, állvánnyal és teleobjektívvel. A megalázás tetőfoka lenne, ha egy világszinten számon tartott sportfotóst a csíkszeredai klub arra kötelezne, hogy labdarúgó mérkőzésein a telefonjával fényképezzen.

A klub közleményében az olvasható: az FK Csíkszeredának a kollégánkat foglalkoztató Sportfoto Press ügynökséggel kapcsolatosan fogalmazódtak meg kételyei, és állítása szerint készen áll újból akkreditálni a szakembert amennyiben „egy jelentős sajtóorgánum bejelentkezik egy eseményre és történetesen Halmágyi Zsoltot jelöli meg fotósnak”. Úgy véljük, nem a futballklub vezetősége hivatott eldönteni, hogy mi számít (vagy nem számít) jelentős sajtóorgánumnak.

A MÚRE megkeresésére Halmágyi Zsolt azt mondta: korábban egy ideig ő maga volt a klub házi fotósa, és a most kifogásolt megjegyzése arra vonatkozott: kifizethetnék neki a tartozásukat.

Az akkor említett tartozást – több hónapos késéssel – időközben rendezték.

 

Elfogadta a MÚRE Igazgatótanácsa 2019. szeptember 17-én.