Bíró Istvánt, azt mondanám, hogy öt éve ismerem szakmai kapcsolatunk révén, de a laudáció írása közben jutott eszembe, hogy állj meg vándor, nem öt, hanem hét éve, mert ugye a járvány miatt majdnem két év kimaradt sokunk életéből, mármint ami a nyilvános, közösségi életet, rendezvényeket jelenti.

Bíró István a Sapientia EMTE Csíki Karának Kommunikáció szakán végzett és szinte azonnal gyerekkori vágyának teljesítésébe fogott, azaz rádiós, tévés újságírói pályáját kezdte megalapozni. Az MTVA csíkszeredai tudósítói csoportjánál kezdte pályafutását, Csúcs Mária és Péter egyengették útját az újságírás terén. A Bukaresti Rádiónak is ebben az időben lett csíkszeredai, Hargita megyei tudósítója, de ezzel párhuzamosan folyamatosan jelentek meg anyagai a magyarországi közmédiában, itthon a TVR Marosvásárhelyi adásában és az Echo TV-ben is. Nyaranta Budapesten tanulta a szakmát, a rádiós munka olyan nagyjaitól, mint például Moszkovits János, de a budapesti Kodolányi János Főiskolán is képezte magát egy fél évig. Két éve a Hargita Népe munkatársa lett, vezércikkeket ír mindennapi életünkben legtöbbünket foglalkoztató kérdésekről, társadalmi jelenségekre világít rá tisztánlátással. Az írott sajtóba történt „átigazolása” után is megmaradt a Bukaresti Rádió tudósítójának, hetente, kéthetente készít interjúkat Hargita megyei személyiségekkel, riportokat a helyi közösségeket megmozgató eseményekről, társadalmi jelenségekről. Munkáját mindig, alaposan, alázattal végzi, nyitott az újra. Még most is, amikor egy tudósítást, interjút, riportot kapunk tőle, mindig azzal zárja mondandóját, hogy olvassátok el, hallgassátok meg és jelezzetek vissza mit javítsak a jövőben.

Szakmai felkészültségét, alapos munkáját, jó kommunikációs készségét, helyes beszédét önkéntes tevékenysége során is kamatoztatta, hiszen közel tíz évig dolgozott, majd vezette a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó médiacsapatát, készített interjúkat, filmeket a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes saját archívumának, jelenleg az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense is.

 

Forró László

Fotó: Farkas Ráduly Melánia

Elhangzott 2022. október 8-án Szárhegyen