A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) hatodik alkalommal írta ki pályázatát médiadíjaira. A legutóbbi kiírás alkalmával 138 országból érkeztek pályázatok, az indulástól kezdve több mint négyezer újságíró, illetve fotós munkáját bírálta el a zsűri. A pályázatok beküldési határideje 2023. november 4., 23.00 óra.

Az AIPS által létrehozott oldalon létre kell hozni egy profilt (ehhez segítség  ITT található), majd elküldeni a pályamunkát. A beküldés ingyenes. A weboldalnak már van kínai, francia, német, olasz, román és spanyol nyelvű verziója. Mindenki legfeljebb két pályázatot tölthet fel. A linkelések mindaddig megengedettek, amíg megfelelnek a követelményeknek (szabadon hozzáférhetőek, a megjelenés dátuma látható). Az összes kiegészítő anyag (szkriptek, feliratok, angol fordítás) feltöltéskor vagy egy későbbi szakaszban is mellékelhető.

Határidő
Az összes beküldött anyagnak 2022. november 5. és 2023. november 4. között kellett, kell megjelennie. Csak az ezen időpontok között közzétett cikkekkel, videókkal, fotókkal és audioműsorokkal lehet érvényesen pályázni 2023. november 4-ig.

Kategóriák
A kategóriák megegyeznek az előző pályázat során megnevezettekkel: két fotós (sport akciókép, portfólió), két írott (legjobb kolumna, legjobb színes írás), három videós (rövid magazinos anyag, sportolói portré, dokumentumfilm) és egy hanganyag, amely a rádiós anyagoktól a podcastokon át bármilyen típusú lehet. Az egyes kategóriák dobogósai pénzjutalmat kapnak. A nyertesek pénzdíja 8000 dollár, másodikoké 3000, a harmadikoké pedig 2000.

FOTÓ, AKCIÓKÉP
Olyan fotó, amely egy emlékezetes sportos pillanatot örökít meg valamely sporteseményen.

FOTÓ, SOROZAT
Minimum három, legfeljebb öt kép. E képek készülhettek egyazon vagy különböző sportágban, egyazon vagy különböző sporteseményen.

LEGJOBB CIKK
Olyan szakmai tudást és tájékozottságot tükröző írás, amely az adott témakörbe releváns betekintést nyújt, hangulatos, eredeti megfogalmazásban.

LEGJOBB SZÍNES ÍRÁS
Mindazon történetek elmesélése, amelyek az innovatív gondolkodást, a vizsgálódást mutatják be szenvedélyesen, hangulatosan megírva, megragadva az érzelmeket a sport világában. Ide tartozhat a riport, a magazincikk, krónika, interjú.

HANGANYAG
Lehet rádióriport, internetes hanganyag (podcast), kommentár vagy más munka, amely nemcsak tartalmas, hanem technikai innovációt és minőségi kutatómunkát is tükröz.

VIDEÓ

SPORTOLÓI PORTRÉ
Olyan tíz percnél hosszabb videó, amely lenyűgöző, mélyreható képet vázol fel egy sportolóról, vagy a sportvilág egyik prominens, meghatározó alakjáról.

DOKUMENTUMFILM
Olyan tíz percnél hosszabb videó, amely egy lenyűgöző vagy feltáró jellegű történetet mesél el a sportvilág valamely szeletéből, s a minőségi kutatási eredmények minőségi filmkészítéssel fonódnak össze.

RÖVID SPORTMAGAZIN JELLEGŰ ALKOTÁS
Olyan tíz percnél rövidebb videó, amely lenyűgöző, mélyreható képet vázol fel egy sportolóról, vagy a sportvilág egyik prominens, meghatározó alakjáról.

Fiatal riporterek

A kilencedik kategória a 30 év alatti hivatásos riportereké, sportújságíróké; e kategóriába azok tartoznak, akik 1994. január 1. után születtek. Ők három kategóriában pályázhatnak: írott anyag, fotó, műsorkészítés (hanganyag, videó). A kategóriák legjobbjainak díja: „ösztöndíjasként” részt vehetnek egy világversenyen, s minden költségüket az utazástól a szállásig az AIPS állja. A személyenkénti két pályázatból itt csak egy adható be.

Az első díjátadót 2019 januárjában, Lausanne-ban tartották. A tavalyi gálát Szöulban rendezték, ott különdíjban részesült Oláh Kata a Keleti Ágnesről szóló életrajzi filmjéért (Aki legyőzte az időt, Conquering time). Az előzsűrizésben részt vesznek az AIPS Végrehajtó Bizottságának mindenkori tagjai, köztük dr. Csisztu Zsuzsa.