A nagy hazai médiavállalkozások képviselőivel tartott videokonferenciát kedden délelőtt Ludovic Orban kormányfő, helyettese, Raluca Turcan, valamint Ionel Dancă, a kancellária vezetője arról a tervezetről, amelynek a célja támogatást nyújtani a hazai sajtónak a járvánnyal kapcsolatos információk népszerűsítéséért. A miniszterelnök átláthatóságot ígért, s cáfolta, hogy ezzel az intézkedéssel a sajtót kívánják megvásárolni, a részletekről további egyeztetést ígért a politikai pártokkal. Értesüléseink szerint javaslatként megfogalmazódott, hogy a magyar nyelvű sajtó számára juttassák az összeg nyolc százalékát, ám erre való utalás a rendelkezés rélszletes ismertetőjében nem szerepel.

Május 1. és augusztus 31. között havi részletekben összesen kétszáz millió lej támogatást osztanak ki a nyomtatott, audiovizuális és online médiatermékeknek. A sajtóvállalkozások egy erre a célra kialakított internetes platformon kell csatoljanak egy kérvényt és egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot a platform létrehozását követő öt napon belül.

A támogatás feltétele, hogy az adott kiadónak ne legyenek köztartozásai, viszont legyen legalább két alkalmazottjuk, s a rendkívüli állapot kihirdetése előtt legalább hat hónappal már megkezdték működésüket. Nem pályázhat a közmédia, egyéb, állami fenntartású médiatermékek, valamint az egyházi sajtó.

A támogatásokat az alábbiak szerint osztják szét: 

  1. televíziók 55 százalék (ebből 8% helyi, 47% országos)
  2. online média 25% (5% helyi, 20% országos)
  3. rádiók 12% (4% helyi, 8% országos)
  4. nyomtatott sajtó 5% (újságok, egyéb periodikák)
  5. köztéri reklámok (outdoor média) 2%
  6. a kampány tartalomgyártási költségeire 1%.

A nyomtatott lapok hozzáadhatják a példányszámukhoz az online portàljuk látogatottságát, ezzel növelve a megkapható összeget. Az audiovizuális média hallgatottsági-nézettségi adatait az Országos Digitalizációs Hatóság ellenőrzi.

A látogatottsági adatokat, nézettséget-hallgatottságot, példányszámot a 2019-es átlagolt adatok alapján kell feltüntetni. A mért nézettségi-hallgatottsági adatokkal nem rendelkező rádiók, televíziók esetében a tervezett összeg 50 lej minden egyes sugárzott tájékoztató anyag (szpot) után. Az online média esetében a tervezet 5 lej minden ezer látogatottság után, de nem több mint százezer lej. (Megjelenési formák: 970×250 pixel, 300×250 pixel és 300×600 pixel méretű bannerek.)

A nyomtatott sajtó esetében az elvárás legalább egy teljes oldalas hivatalos kampányanyag. 30 ezer lejt fizetnek havonta a legalább alkalmanként kétezer példányban folyamatosan megjelenő országos napilapoknak; havi 8 ezer lejt a legalább ezer példányban hetente, havonta, vagy évente legalább nyolc alkalommal megjelenő országos lapoknak; havi 12 ezer lejt a hetente legalább három alkalommal megjelenő helyi vagy regionális napilapoknak minimum 500 példány esetén; 6 ezer lejt havonta a legalább 500 példányban megjelenő helyi vagy regionális hetilapoknak és egyéb, évente legalább nyolc alkalommal megjelenő kiadványoknak.

A hivatalos adatok szerint, az utóbbi hetekben a romániai médiavállalkozások bevételei 40-80%-kal csökkkentek, a leginkább érintett a nyomtatott sajtó és az online média, ezek közül leginkább a helyi kiadványok.

 

(Forrás: Szabad Európa Rádió, Románia)