A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által meghirdetett VI. Brassaï Sajtófotó Pályázatra beérkezett anyagból válogatott alkotásokból nyílt kiállítás november 9-én a nagyváradi vár fejedelmi palotájában, a Vilidár István Galériában (EFA Kiállítási Központ, C szárny, I. em.). A fényképek sok mindenről mesélnek színesben vagy fekete-fehérben: mindennapok kisebb-nagyobb drámáiról, mélyszegénységben élő családok ütött-kopott életéről,  ünnepek ragyogásáról, kórházi küzdelmekről, művészek, régi mesterek életéről, gyermekek és felnőttek örömeiről, bánatairól. Eredményhirdetés november végén lesz, s ezúttal a közönség is szavazhat kedvenc fotográfiáira.

A járványügyi korlátozások miatt egyébként online közvetítették a tárlatnyitót az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület Facebook oldalán: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAsociatieInternationala/videos/3092541940965322

A mintegy 270 érdeklődő által megtekintett vernisszázson Tóth István fotóművész (AFIAP), az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub elnöke köszöntőjében méltatta a megismételhetetlen pillanatokat megragadó fotóriporterek tevékenységét. Szólt továbbá a MÚRE-vel való évek óta tartó jó együttműködésről. A megnyitón Thurzó Sándor József  brácsaművész közreműködött, előadásában magyar szerzők, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bihari Sándor és Popper Dávid kompozíciói hangzottak el.

Szűcs László, a MÚRE elnöke elmondta: sajnos ez már a második olyan Brassaï sajtófotó pályázat, amelynek szervezését, lebonyolítását megnehezíti a koronavírus-járvány. A pályázat történetét fölelevenítve említést tett arról, miszerint a pályázat elindításakor elsősorban romániai magyar sajtósokat, fotósokat szólítottak meg. aztán a pályázat évről évre terebélyesedett, külhoni térségekből is jelentkeztek fotóriporterek. A Brassaï sajtófotó-pályázat hatodik kiadására Olaszországból, Szerbiából, Romániából és Magyarországról érkeztek pályamunkák különféle kategóriákban (hír-, esemény-, riport-, portré-, szocio, sportfotó stb.). Vannak úgymond visszatérő művészek, olyan alkotók, akik minden évben jelentkeznek, sőt díjakat is nyernek. Akadnak közöttük olyanok, akik Magyarországról járnak át rendszeresen Erdélybe fotózni. És vannak olyanok is, akik most első alkalommal pályáztak, nekik szintúgy örvendenek, akárcsak a „régieknek”. A járvány nem csupán a szervezést befolyásolja, témaként is megjelent többeknél. Döbbenetes képek készültek például az egyik budapesti kórházban. Sok mindent ábrázolnak a fényképek. Megtalálható a szépség, drámaiság, a hétköznapok, az ünnepi hangulatok, pünkösd  Csíkszeredában, vízkereszt Vajdaságban, szerb környezetben.

A fotótárlaton megszemlélhetők Barabási Attila Csaba (RO), Albert Levente (RO), Huszár Szilamér (RO), Kerekes István (HU – RO), Kocsis Csaba (HU), Móricz Sabján Simon (HU), Ótos András (SRB), Pongrácz Panni (RO), Sarány István (RO), Sánta István Csaba (RO – I), Sinka Pál (RO), Szekeres Attila (RO), Szigeti Vajk István (RO) fotográfiái.

Szűcs László több újdonságra is felhívta a figyelmet. Az egyik az, hogy ezúttal a tárlat zárónapján, november 30-án hirdetnek eredményt, ismertetik a szakmai zsűri döntését a díjak odaítélésével kapcsolatosan. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg a nagyváradi várban naponta 8-20 óra között, a belépés ingyenes. A másik nóvum az, hogy idén közönségdíj is lesz, a nézők is voksolhatnak. November 25-ig lehet szavazni a tárlat helyszínén, továbbá online a MÚRE Facebook oldalán, illetve elektronikus levélben a mure@mure.ro vagy az eurofotoart@gmail.com e-mail címeken a szerző és a mű címének feltüntetésével. A tárlat anyaga megtekinthető az alábbi címen:

https://www.eurofotoart.com/efa-exhibition-salons/magyar-fotoriporterek/

Szűcs László hozzáfűzte: a Brassaï pályázat célja idén is megvalósult, vagyis felhívják a figyelmet a sajtófotózás fontosságára. A lapokba egyre több fotó kerül. Másfelől sok lap gazdasági okokból nem alkalmaz fotóriportert. Tehát egyszersmind növekszik és csökken a sajtófotósok szerepe. A fotókiállítás anyagát igyekszenek minél több helyre eljuttatni, minél több városba elvinni, például Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Csíkszeredába, Bukarestbe.

Tóth Hajnal/Várad.ro

Fotó: Csíki János