Nyilatkozat

 

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete aggodalommal figyeli a háború sújtotta Ukrajnában növekvő feszültséget. Ebben a helyzetben, amely a hazai médiában dolgozók elé is naponta szokatlan és néha váratlan feladatokat állít, fokozottan figyeljük az Ukrajnában, Kárpátalján működő sajtótermékek tevékenységét. Bizakodunk, amikor azt tapasztaljuk, hogy a nyomtatott lap mindeddig – látszólag zavartalanul – megjelent, a portálok tartalmai frissülnek, és a rádiók-televíziók is sugároznak.

Meggyőződésünk, hogy ott dolgozó kollégáink bármikor képesek volnának helyt állni bármely országban megjelenő magyar nyelvű sajtóban. De ezzel együtt is azt kívánjuk, legyen esélyük nekik ottmaradni, szülőföldjükön teljesíteni a rájuk bízott feladatot, szolgálatot: az ottani magyarok minél teljesebb és pontosabb tájékoztatását, legjobb tudásuk szerint, az adott körülmények között is.

Bízunk és reménykedünk, hogy a háborús események elkerülik Kárpátalját és a kárpátaljai magyar újságíró kollégákat.

Kezdeményezzük, hogy a szavakon túli szolidaritás megnyilvánulásaként szimbolikusan fizessünk elő minél többen egy évre a Kárpáti Igaz Szó lapra, e bizakodással megelőlegezve a lap jövőjét, egyúttal a magunk eszközeivel támogatást nyújtva további működéséhez.

A magyar sajtó napjához közeledve, ahogyan 1848. március 15-én, ma is a márciusi ifjakkal együtt kívánjuk:

Legyen béke, szabadság és egyetértés.

Főleg, mielőbb: béke.

 

Nagyvárad, 2022. március 12.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete Közgyűlése